logo F1online.sk

Leclerc zhodnotil svoje Ferrari: Pretáčavé, nedotáčavé, nekonzistentné a poskakujúce

Charles Leclerc
© Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 5. 2023

Po optimistickom nádychu v Baku prišlo vytriezvenie v Miami. Taký Mercedes bol v sobotu absolútne stratený, ale v nedeľu zapísal lepší výsledok než Ferrari, ktoré sa v kvalifikácii dokonca hotovalo zapojiť do boja o pole position. Pri pohľade na oboch jazdcov, a zvlášť Charlesa Leclerca, je zrejmé, že tieto problémy môžu vytvoriť v šíkoch „červených“ nemalé medzery.

Charles Leclerc urobil v sobotu chybu, ktorá ho pred pretekmi dostala do nepríjemnej pozície. Len málokto z nás však čakal, že sa bude v nedeľu takto trápiť. Mal veľké problémy predbehnúť dokonca aj Kevina Magnussena v monoposte najmenšieho tímu na rošte.

Nakoniec je z toho po štarte zo siedmeho miesta práve siedme miesto, keď sa cez Monačana v závere dostal Lewis Hamilton. Keby ste sa niekomu pokúsili vysvetliť, ako môže rovnaké auto v jeden deň bojovať o pole position a na druhý deň stratiť na víťaza 52 sekúnd, tak to by ste sa poriadne zapotili. Pri pohľade na pilotov tímu je jasné, že ani v Maranelle si to nevedia celkom dobre vysvetliť.

„Trápili sme sa celý deň,“ zhodnotil Veľkú cenu Miami Charles Leclerc. „Tieto preteky nám ponúkli veľmi podobný obraz, aký sme videli na začiatku sezóny. V kvalifikácii sme konkurencieschopní, ale prídu preteky a šialene sa trápime.“

„Naše auto operuje v strašne úzkom okne a keď sa dostanete mierne mimo, tak to má obrovské dôsledky na vyváženie a monopost sa mení z jednej zákruty do druhej; a dokonca aj v rovnakej zákrute sa vám môže stať, že trpíte obrovskou nedotáčavosťou a na tú potom nadväzuje obrovská pretáčavosť. Niečo také, samozrejme, nepomôže vašej sebadôvere, plus auto dnes z nejakého dôvodu veľmi poskakovalo a narážalo o zem, na čo zatiaľ nemám vysvetlenie. Musíme skontrolovať celé auto.“

„Chýba nám konzistentnosť, čo sa pokúsime vyriešiť,“ zhrnul problémy svojho Ferrari Leclerc.

Je to naozaj zaujímavé, pretože Scuderia strácala v pretekovom tempe v podstate sekundu na kolo, pritom v kvalifikáciách dokáže byť takmer až vyrovnaným súperom Red Bullu. Takéto obrovské výkyvy zjavne motajú hlavy všetkým v červenom.

„Ako som povedal, máme pred sebou množstvo práce. Musíme niečo nájsť, pretože sa v pretekovom tempe trápime už nejaký ten piatok, takže musíme prísť s riešeniami,“ povedal Charles na záver.