logo F1online.sk

Leclerc riskoval za volantom aj pri nastavovaní auta: Môžem si za to sám…

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 5. 2023

Charles Leclerc opäť raz v bariére. Tento príbeh sa nám opakuje akosi často a je nepochybné, že na Monačanovu hlavu sa zase zosype kritika. V Baku bol za svoje kvalifikačné výkony vynášaný do nebies, o týždeň neskôr v Miami po ďalšej chybe klopil zrak. Je zrejmé, že Charlesovým heslom je ísť do toho na sto percent a nenechať si žiadny priestor na chybu, čo sa mu v sobotnej kvalifikácii kruto vypomstilo.

Leclerc nijak neskrýva, že vo Formule 1 chce bojovať o víťazstvá a o tituly. Jeho Ferrari na to však v súčasnosti nemá a Charles sa nedokáže uspokojiť s tretím alebo štvrtým miestom. Svoju techniku i seba samého ženie až na okraj priepasti a takto to niekedy dopadne.

Keďže sa to nestalo prvýkrát, trochu sme očakávali, že Leclerc si po kvalifikácii bude sypať popol na hlavu. Presne to aj urobil, ale dodal k tomu tiež, že okrem rizika na trati podstúpil riziko aj v garáži. Svoj monopost zrejme nastavil veľmi agresívne. Sľuboval si od toho lepšiu rýchlosť, aj keď si dobre uvedomoval, že auto bude nestabilné.

V Q3 sa dvíhal vietor a Leclerc ako cez kopirák zopakoval chybu z tretieho voľného tréningu, stratil kontrolu nad svojím Ferrari a skončil v múre. Mohol to byť ďalší zázračný výsledok, ale nakoniec je z toho ďalšia chyba, po ktorej musí Charles spytovať svedomie.

„Je neprijateľné, že som urobil dvakrát tú istú chybu v rovnakom mieste,“ povedal Leclerc po kvalifikácii pre televíziu Sky.

„Som zo seba strašne sklamaný. V takýchto situáciách sa môžete vždy na niečo vyhovoriť; fúkal veľmi silný vietor, podmienky boli veľmi zložité, nastavenie monopostu bolo veľmi náročné, ale do tejto situácie som sa dostal sám, ja som chcel takéto nastavenie a vedel som, že to bude zložité,“ sype si popol na hlavu Leclerc.

„Myslel som si však, že v Q3 budem schopný z auta dostať maximum, čo je normálne jedna z mojich silných stránok. Viem, že v tretej časti kvalifikácie viac riskujem a možno preto je pre mňa väčšinou taká dobrá, ale toto už bolo priveľa,“ hovorí monacký pretekár.

„Ako som povedal, som zo seba strašne sklamaný. V piatok som urobil rovnakú chybu, a to by sa nemalo stávať.“

„V nedeľu štartujeme zo siedmeho miesta a počasie nám zrejme nepripraví nič jednoduché, takže dúfajme, že nás čakajú čisté preteky a dokážeme sa posunúť dopredu,“ dodal Charles.

Zrejme by však bolo naivné domnievať sa, že práve táto chyba bude zlomom, po ktorom sa Leclerc rozhodne menej riskovať. Takýto prístup častokrát prináša ovocie a kým Ferrari nebojuje o titul, tak možno nie je dôvod ho meniť. Na druhej strane, ak by sa Scuderia nejakým spôsobom vrátila v druhej polovici sezóny do boja o víťazstvá, chyby ako táto alebo tie v Austrálii ho môžu mrzieť.

„Nemyslím si, že na seba vyvíjam príliš veľký tlak, pretože väčšinou sa tento môj prístup vypláca. Tento víkend som to však prehnal a nedokážem skryť svoje sklamanie,“ povedal Leclerc.