logo F1online.sk

Pole position v Miami pre Péreza! Leclerc svojou chybou „zarezal“ Verstappena

Charles Leclerc, nehoda v Miami
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 5. 2023

Čakali sme nudný a jednoznačný priebeh, ale opäť raz sa ukázalo, že vo Formule 1 sa môže stať čokoľvek a pravdepodobne sa aj stane. Prvé tri miesta budú na štarte nedeľných pretekov patriť jazdcom z troch rôznych tímov a líder šampionátu odštartuje až z deviatej priečky. Pole position patrí Sergiovi Pérezovi.

Poďme však pekne po poriadku, pretože v kvalifikácii na VC Miami sa nám udialo mnoho zaujímavého. Začalo to vlastne už v Q1, v ktorej sa porúčal Lance Stroll. Kanadský mladík to v záverečnom pokuse z nejakého dôvodu nedokázal poskladať a odštartuje až z osemnásteho miesta. Spolu s ním sa sklamane lúčili obaja piloti McLarenu – tento tím zažíva po pozitívnych zábleskoch v Baku tvrdé vytriezvenie –, Júki Cunoda a Logan Sargeant.

Ešte zaujímavejšie dopadla Q2, v ktorej už bolo nad slnko jasné, že problémy Mercedesu nie sú žiadna fantazmagória. Lewis Hamilton skončil na veľmi nelichotivom trinástom mieste a aj keď George Russell dokázal postúpiť, od vypadnutia ho delili doslova stotinky sekundy. Nebolo to tak, že by mal Mercedes nejaké problémy, toto bol skrátka ukazovateľ ich skutočného tempa.

Lewis Hamilton sa po kvalifikácii tímu posťažoval, že ho vyslal na trať príliš neskoro, uviazol v premávke a nedokázal si patrične pripraviť pneumatiky. Tie boli v kvalifikácii nesmierne dôležité a je celkom zrejmé, že boxový múr Mercedesu sa v tomto prípade dopustil chyby.

Spolu s Lewisom vypadli v Q2 Albon, Hülkenberg, Čou a de Vries.

Všetko vyvrcholilo v Q3, ktorá bola ešte zaujímavejšia než prvé dve časti kvalifikácie. Najprv sa dopustili chýb Max Verstappen a Charles Leclerc. Prvý svoje kolo ani nedokončil a rovno zamieril do boxov, druhý ho dokončil a zaradil sa na siedme miesto. Vedenia sa medzitým ujal Sergio Pérez.

V druhých pokusoch tak boli obaja pod tlakom. Leclerc vyšiel na trať ako prvý a ako prvý začal svoje rýchle kolo, ale podobne ako v treťom tréningu, urobil chybu v siedmej zákrute, roztočil sa a skončil v bariére. Nikto teda nedokončil svoj druhý pokus, zaviali červené vlajky a bol ohlásený predčasný koniec kvalifikácie.

Najšťastnejším mužom je po sobote Sergio Pérez, ktorý sa v nedeľu postaví na pole position. Po jeho boku bude stáť Fernando Alonso a tretí rad obsadia Carlos Sainz s Kevinom Magnussenom. Tím Haas tak na domácej pôde vybojoval svoj druhý najlepší kvalifikačný výsledok, keď po pole position vlani v Brazílii a piatom mieste vlani v Kanade (o obe sa postaral Kevin Magnussen) prenikol po tretíkrát do najlepšej päťky.

Sú to viac ako ohromujúce výsledky. Najlepšiu desiatku doplnili: Gasly, Russell, Leclerc, Ocon, Verstappen a Bottas.

FOM