logo F1online.sk

Sainz si súboje s Alonsom neužíva: Obvykle má navrch

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 5. 2023

Carlos Sainz a Fernando Alonso sa v prebiehajúcej sezóne stretávajú na trati pomerne často. V súbojoch má zväčša navrch skúsenejší zo španielskej dvojice. Inak tomu nebolo ani v Miami.

Tentokrát zviedli španielski toreadori súboj už v počiatočnej fáze pretekov. Chvíľami sa zdalo, že by z neho mohol vzísť víťazne Carlos Sainz, no majster sveta z rokov 2005 a 2006 si svoju pozíciu pred dobiedzajúcim jazdcom Ferrari ustrážil.

Ten následne začal zaostávať a navyše obdržal päťsekundovú penalizáciu za prekročenie rýchlosti v pitlane. Zatiaľ čo Alonso sa v cieli radoval z tretieho miesta, Sainz sa musel uspokojiť len s piatym.

„Nemyslím si, že môžeme byť s výsledkom spokojní, obzvlášť po tom, čo sme v prvom stinte bojovali o pódium,“ vyslovil sa Carlos Sainz pre podcast F1 Nation.

„Chceli sme sa dostať cez Alonsa, naše tempo bolo na stredne tvrdých pneumatikách skutočne dobré. Mali sme našliapnuté za pódiom, no potom, čo sme prezuli na hardy, sa všetko zmenilo. Musel som sa predierať poľom a na pneumatiky sa mi dostali nejaké nečistoty.“

„Následne sa naše tempo výrazne zhoršilo a vrátili sme sa tak trochu do reality. Momentálne v pretekoch nie sme dostatočne rýchli a máme tendenciu trápiť sa v nich viac ako ostatní.“

Väčšina tímov sa v prvom stinte na mediumkách trápila, no po prezutí na hardy pookriala. V prípade Ferrari to bolo presne naopak.

„Myslím si, že každý z tímov mal na mediumkách tak trochu problémy, no zo všetkých som sa azda najmenej trápil ja. Počas celého prvého stintu som totiž na Fernanda vyvíjal tlak,“ vysvetlil Španiel.

„Chystal som sa ho predbehnúť, no následne nás zavolali do boxov. V tom momente som však mal pocit, že som aj naďalej pomerne rýchly.“

Hoci mal Sainz v Miami oproti Alonsovi v istom momente navrch, súboje s dvojnásobným majstrom sveta si v poslednom období zrovna neužíva – a to preto, že väčšinou z nich odíde ako porazený.

„Vždy mám pocit, že sa [pri súbojoch s Alonsom, pozn. red.] viac pozerám do zrkadiel ako normálne,“ poznamenal.

„Ferrari má síce tendenciu počínať si v sobotu o niečo lepšie ako Aston Martin, ten je však aj naďalej rýchlejší v pretekoch.“

„Fernando Alonso a Aston Martin sú nesmierne konkurencieschopní, lepšie pracujú s pneumatikami a ja mám tendenciu sa pred Alonsom vždy brániť,“ dodal.

Súvisiace články