logo F1online.skF1online.sk

Druhý tréning: Verstappen ovládol všetky tri sektory, Leclerc havaroval

Charles Leclerc v bariérach
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2023

Piatkový tréningový program na Veľkú cenu Miami napokon ovládol Max Verstappen. Red Bull a najmä Max Verstappen potvrdil svoju rýchlosť a dominanciu vo všetkých troch sektoroch, keď ako jediný poskladal kolo pod hranicou 1:28,0. Na druhom a treťom mieste skončili piloti Scuderie Ferrari.

Druhý tréning bol pokojnejší ako úvodná hodinovka. Teploty trate poklesli, prach sa rozptýlil a na asfalte bolo viac gumy. Piloti sa už tak intenzívne nesťažovali na nedostatok priľnavosti a mohli na to konečne poriadne zatlačiť.

Max Verstappen veľmi neotáľal a roztočil to fialovými časmi vo všetkých troch sektoroch. Druhému Carlosovi Sainzovi ušiel o takmer štyri desatiny sekundy, pričom menej ako polovicu sekundy stratili už len Charles Leclerc a štvrtý Sergio Pérez.

Úradujúceho majstra sveta však opäť naštvala opierka hlavy a ochrana HANS, vo vysielačke si aj zanadával. Ukázalo sa, že HANS sa Verstappenovi zachytával o výstupok na opierke, a tak nemohol voľne otáčať hlavu. V garáži preto strávil niekoľko minút a dokonca sa v nej objavil aj technický delegát FIA Jo Bauer. Poznamenajme, že Holanďan sa sťažoval na opierku aj v Azerbajdžane a počas prvého tréningu.

Väčšie problémy mal však Charles Leclerc, ktorý sa postaral o jedinú červenú vlajku druhého tréningu. Počas prejazdu ôsmou zákrutou na moment stratil kontrolu nad zadnou časťou svojho auta, čo ešte stihol skorigovať, no auto sa zvrtlo do druhej strany a namierilo si to priamo do bariéry. Leclerc za sebou zanechal dlhé čierne šmuhy.

Po naráze do bariéry si však vydýchol, že zničil len predné krídlo a pravé predné zavesenie. Ferrari si totiž do Miami priviezlo novú podlahu, ktorú určite nechce zničiť. Podľa talianskych insiderov a Marca Geného totiž v prvom tréningu fungovala skvele.

Fernando Alonso si v piatok aj zapretekal, keď sa počas dlhých jázd ocitol za Estebanom Oconom. Alpine ho nie a nie pustiť, a tak Alonso sarkasticky poznamenal, že je za nich aj rád. Tréning nech si užijú, ten vraj môže patriť im. Španiel nakoniec obsadil piate miesto a Alpiny nechal ďaleko za sebou.

Lando Norris prekvapil ziskom šiestej priečky a skvelým prvým sektorom, v ktorom bol od neho rýchlejší len Max Verstappen. Za ním sa ocitol ďalší Brit v štartovom poli Lewis Hamilton. Mercedesy po tréningovom double z FP1 skončili na siedmom a pätnástom mieste. George Russell sa najskôr ponosoval na Oscara Piastriho a turbulentný vzduch za jeho monopostom, neskôr zas poznamenal, že druhú zákrutu prechádza na troch kolesách.

Do prvej desiatky sa ešte prebojovali Lance Stroll, Esteban Ocon a napokon Alex Albon, ktorý rovnako ako v prvom tréningu aj tentoraz musel využiť výbehovú zónu v sedemnástej zákrute.

Image

Prehľad sektorových časov:

Súvisiace články

Diskusia