logo F1online.skF1online.sk

Verstappena nezaujímajú rekordy, spokojný je vraj už teraz

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2023

Mohol by Max Verstappen odísť z Formuly 1 už v tridsiatke? Holandský pretekár dal v ostatných týždňoch najavo, že jeho súčasná zmluva, platná do roku 2028, môže byť v F1 jeho poslednou. Veľmi rád by totiž v neskoršej fáze kariéry presedlal na iné kategórie a uspel aj tam. Novinárom v Baku zopakoval, že ho stanovovanie rekordov nezaujíma.

Ôsmy titul sa stal pre Lewisa Hamiltona kryptonitom. Britský šampión za tie roky dominancie pozbieral vlastne všetky najdôležitejšie rekordy, ale v počte titulov sú s Michaelom Schumacherom stále na rovnakej úrovni. Nejeden považoval rekordy nemeckej legendy za neprekonateľné, ale Hamilton ukázal, že je možné ich prekonať.

Aj Lewisove rekordy jedného dňa zrejme niekto prekoná. Stačí sa pozrieť na takého Maxa Verstappena. Stále má len 25 rokov a na konte 37 víťazstiev. Pri súčasnej forme svojho tímu môže do konca sezóny pokojne dosiahnuť číslo 50. Hamilton ich má na konte 103, Schumacher 91, Vettel 53 a Prost 51.

Verstappen môže byť vo Formule 1 pokojne do roku 2040, ale podľa vlastných slov ho niečo také neláka. Motiváciu vraj nečerpá v predstave, že raz o ňom budú hovoriť ako o najlepšom jazdcovi všetkých čias.

„Nie, nemám záujem vyhrať sedem alebo osem titulov. Ak na to máte auto, tak by to bolo skvelé, ale ak sa to nepodarí, tak budem taktiež spokojný. Už teraz som spokojný, takže v tomto smere je všetko v poriadku,“ povedal Verstappen.

„Bude tiež záležať, aké budem mať vo svojom poslednom roku konkurencieschopné auto, a možno to závisí aj od ďalších príležitostí mimo Formuly 1. V súčasnosti je trochu ťažké predstaviť si, čo bude po roku 2028,“ povedal Max.

Už sme videli z Formuly 1 odchádzať nejedného skvelého šampióna, ale mnohí z nich sa nakoniec vrátili. Urobili to Niki Lauda, Michael Schumacher a nedávno aj Fernando Alonso.

„Ešte som takú pauzu od Formuly 1 nezažil, takže ťažko povedať. Až do konca roka 2028 budem na rošte,“ uistil prítomných Verstappen. „Stále som veľmi mladý, ale vždy som hovoril, že chcem vyskúšať aj ďalšie kategórie; trochu ako Fernando.“

„Stále platí, že keď ste predtým vyhrávali, alebo aspoň jazdili vpredu, tak návrat do F1 musí stáť za to. Keď totiž po návrate nemáte šancu na víťazstvo, tak je ťažšie nájsť motiváciu na cestovanie po svete miesto trávenia času doma s rodinou, priateľmi a ďalšími aktivitami.“

„Myslím si, že každý človek je trochu iný. Závisí to aj od toho, čo od svojho života chcete. Niektorí ľudia jednoducho milujú pretekanie a je to jediná vec, ktorú vedia alebo chcú robiť. Ja som niečo medzi. Milujem pretekanie, ale chcem vyskúšať aj iné veci,“ povedal Verstappen.

Ten už v minulosti nejedenkrát naznačil, čo ho vo svete okruhového pretekania láka. Rozhodne to nie je IndyCar a ovály, ktoré považuje za nebezpečné, ale o Le Mans rozhodne uvažuje.

„Časom možno vytrvalostné preteky. Možno to nebude spolu s otcom, ale uvidíme. Cítim trochu pokušenie založiť svoj vlastný tím alebo niečo podobné, takže je veľa vecí, ktoré by som chcel robiť okrem jazdenia,“ dodal Max.

Súvisiace články

Diskusia