logo F1online.sk

Vasseur chce s Leclercom rokovať už tento rok, ale jeho odchodu sa neobáva

Charles Leclerc, Frédéric Vasseur a Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2023

Počas neplánovanej trojtýždňovej prestávky mala formulová verejnosť dostatok času diskutovať o všeličom možnom. Aj keď sme si počas tých troch týždňov veľa zábavy neužili, personálne zmeny v Mercedese či špekulácie o rokovaniach Charlesa Leclerca s týmto tímom nám prestávku poriadne osolili. Počas tlačoviek v Baku tak bolo o čom hovoriť a najväčšiu pozornosť pútala, prirodzene, situácia okolo Charlesa Leclerca.

Ferrari v priebehu mesiaca prišlo o svojho hlavného aerodynamika aj pretekového riaditeľa. Najväčšie obavy však v Taliansku budia špekulácie o odchode monackého pretekára. Ten síce má platnú zmluvu aj na budúcu sezónu, ale to nemusí vo Formule 1 nič znamenať.

Leclerc aj jeho šéf prišli do Baku pripravení všetko poprieť. Podľa slov Frédérica Vasseura je všetko v poriadku a čoskoro sa chystá rokovať s Leclercom o predčasnom predĺžení jeho zmluvy.

„Budeme o tom hovoriť v priebehu sezóny,“ sľubuje Vasseur. „Má s nami platnú zmluvu ešte na túto a budúcu sezónu, takže máme čas na diskusie. Vôbec sa toho neobávam a myslím si, že teraz ešte nie je tá správna chvíľa o tom debatovať.“

„Charles je priamo zapojený do nášho projektu. Nie je iba divákom alebo pozorovateľom. Je zapojený do vývoja tímu, pretože sám prispieva k zlepšovaniu výkonnosti na trati i mimo nej. Ak bude naďalej plniť tieto svoje úlohy, tak sme na dobrej ceste,“ srší sebadôverou Vasseur.

Úlohou a snom monackého pretekára je napodobniť úspechy svojich súperov z ostatných tímov, ale aj vlastných predchodcov vo Ferrari. V Maranelle čakajú na titul už poriadne dlho a Leclerc má byť (po Alonsovi, Vettelovi a ďalších) tým mužom, ktorý toto čakanie ukončí. Zatiaľ to však vyzerá, že by mal napodobniť skôr svojich nedávnych predchodcov a z tímu sklamane odísť.

„Každý tím budujete okolo jazdca,“ hovorí Vasseur. „Ak sa pozriete na posledných 20 rokov, alebo aj viac, tak vytvoriť všetky úspešné príbehy v F1 trvalo nejaký čas, ale zakaždým bol tím vybudovaný okolo nejakého jedného pilota.“

Pri týchto slovách sa určite začalo štikútať aj takému Carlosovi Sainzovi. Vasseur akosi zabudol, že tím by predsa mohol vybudovať aj okolo španielskeho pretekára; alebo možno nezabudol. V každom prípade to bol práve Leclerc, ktorého Vasseur spojil so známymi lídrami jednotlivých tímov.

„Platilo to o Lewisovi v Mercedese, predtým o Michaelovi vo Ferrari, o Alonsovi v Renaulte, o Vettelovi v Red Bulle; takých príkladov nájdete na tony,“ hovorí Vasseur.

„Charles je dôležitým pilierom pre výkonnosť tímu. Zohráva a musí zohrať svoju rolu pri zlepšovaní výkonnosti a tím plne podporovať. Som stopercentne presvedčený, že je to preňho osobný záväzok,“ dodal Vasseur.