logo F1online.sk

Mercedes zastavil vývoj súčasného auta, pred Imolou neprivezie nič nové

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 3. 2023

Po týchto slovách Tota Wolffa budú mať fanúšikovia Mercedesu pocit déjà vu. Rovnako ako pred rokom, aj tentoraz strieborné šípy nebudú na monopost prinášať žiadne novinky a ich jazdci si budú musieť vystačiť s tým, čo majú k dispozícii. Jeden rozdiel tu však predsa len je: Hamilton s Russellom už teraz vedia, že sa môžu tešiť na druhú polovicu mája.

O tomto čase pred rokom v Mercedese netušili, ako hlboko siahajú korene ich problémov s monopostom. Preto odmietali na auto prinášať nové komponenty, kým ho poriadne nepochopia, čo sa im čiastočne podarilo v letnej časti ročníka.

Ako sa však ukázalo na prvých veľkých cenách sezóny 2023, nedostatky koncepcie s úzkymi bočnicami siahali ďaleko hlbšie. V Mercedese si to už uvedomujú, a tak sa opakuje scenár z minulého roka: Monopost zostane počas úvodných súťažných víkendov takmer nezmenený.

“Nasledujúce tri preteky nebudeme na auto pridávať žiaden extra výkon,” upozorňuje priaznivcov stajne Toto Wolff, ktorého sa na plány spýtali reportéri Sky Sports. “Zatiaľ pôjde len o hľadanie najlepších nastavení a o to, ako dostať pneumatiky do správneho pracovného okna.”

George Russell a Toto Wolff prednedávnom ubezpečovali, že v továrni sa inžinierom darí robiť obrovské kroky vpred. Podarilo sa im to, keď sa zmierili s realitou; s pôvodnou koncepciou ďaleko nezájdu. Nový balík teda vyzerá sľubne, ale nemáme čakať zázraky.

“Darí sa nám dosahovať dobré pokroky, vývoj napreduje, no všetky komponenty treba nasadiť, potvrdiť ich funkčnosť a vyrobiť ich,” vysvetľuje šéf a tretinový majiteľ Mercedesu. “Takže si nemyslím, že ich predstavíme skôr ako v Imole.”

“Chceme to spraviť poriadne, no zároveň by sme nemali očakávať zázrak — že odrazu získame pole position o polovicu sekundy. Myslím si, že skôr pôjde o upevnenie si našej pozície medzi Ferrari, Aston Martinom a nami. To by bol dobrý krok,” zamyslel sa Wolff.

V Melbourne čaká Mercedes podobný príbeh ako pred dvoma týždňami. Okruhy sú si podobné, a tak sa niet čomu čudovať. Monopostom z Brackley by však mohol pomôcť dážď, v ktorom sa Lewis Hamilton vždy vedel obracať.

V piatok si vyskúšal aj intermediálne pneumatiky. “Myslím si, že na tých gumách to vyzeralo fajn, aj keď tie skutočne konkurencieschopné autá nevyšli na trať. Ale mali sme dobrý grip. Na našich autách sme skúsili dve rôzne veci. Na jednom aute to fungovalo, na druhom nie. Takže máme určený jeden dobrý smer.”