logo F1online.sk

Blíži sa koniec úzkych bočníc? Skúmame aj ich geometriu, odkázal Elliott

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2023

Mercedes vstúpil do novej sezóny podobne, ako do tej minulej. Monopost W14 na najlepších určite nestačí. Z tímu sa spustila lavína silných slov a veľkých vyjadrení, ale nevieme, čo si pod nimi predstaviť. Čujme preto slová technického riaditeľa Mercedesu osobne.

Toto Wolff pred médiami otvorene hovorí o zmene konceptu a zmene smerovania vývoja. Bude to však znamenať aj rozšírenie bočníc? Sám šéf stajne povedal, že táto otázka ďaleko presahuje bočnice, ktorých význam v Mercedese dlhodobo popierajú.

Pod „zmenou konceptu“ si tak teoreticky môžeme predstaviť aj ponechanie bočníc na súčasnej šírke. Aj technický riaditeľ tímu Mike Elliott svetu priznal, že definícia „konceptu“ je v podstate dosť voľná a široká.

„Jednoduchá odpoveď znie, že pre rôznych ľudí to znamená rôzne veci,“ povedal v tradičnom brífingu Mercedesu po VC Saudskej Arábie zverejnenom na sociálnych sieťach. „Myslím si, že po Bahrajne sme museli akceptovať, že na tom nie sme tak, ako by sme chceli a že sa musíme pozrieť na všetko, čo môžeme urobiť pre zlepšenie našej výkonnosti. Medzi nami a čelom je značná medzera, ktorú musíme uzavrieť.“

„Inžinieri teda horúčkovito skúmajú aerodynamiku, skúmajú tvar auta, napríklad geometriu bočníc alebo geometriu podlahy, či sme niečo neprehliadli.“

„Skúmame však aj svet simulácií, či sa zameriavame na správne veci a či tlačíme aerodynamiku správnym smerom. Skúmame aj mechanické nastavenie monopostu, či sme niečo neprehliadli. Čo ešte môžeme pridať na auto, aby sme zlepšili výkonnosť? Zároveň sa to snažíme urobiť čo najrýchlejšie, pretože sa chceme vrátiť dopredu,“ vymenoval Elliott „pracovný zoznam“ svojho tímu.

Už po Veľkej cene Bahrajnu bolo z tímu aj vyjadrení zástupcov stajne cítiť ohromné sklamanie. Začala teda hĺbková analýza, nasledovaná veľkými vyjadreniami o dva týždne neskôr v Saudskej Arábii.

„Bahrajn bol pre nás skutočným stretnutím s realitou a takáto slabá konkurencieschopnosť bola pre celý tím obrovským sklamaním. Ale musíte sa cez to preniesť a radšej sa opýtať, čo s tým budeme robiť? Ako sa posunieme vpred? Ako sa vrátime späť do hry?“

„A keď sa prechádzam po továrni, tak skutočne cítim obrovskú energiu, obrovské množstvo práce a začíname objavovať niektoré pokroky, ktoré nás vrátia do boja o titul,“ povedal Elliott.