logo F1online.sk

Wolffovi pripomenul Red Bull zlatú éru Mercedesu: Potrebujeme radikálne kroky

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 3. 2023

Od dôb veľmi neúspešnej kooperácie Red Bullu a Renaultu sme nevideli zákazníka prehrávať v súboji s továrenským tímom. Po skončení minulej sezóny by nás však ani vo sne nenapadlo, že Mercedes bude niečomu takému čeliť. Po úvodnej Veľkej cene Bahrajnu to vyzerá, že partička okolo Tota Wolffa vyprodukovala až štvrté najrýchlejšie auto.

Šéfa Mercedesu nečaká vskutku nič jednoduché, keď bude mať predstavenstvu Daimlera vysvetliť, prečo v kvalifikácii i pretekoch takto nepekne prehrali s vlastným zákazníkom. Ani rok 2023 nevyzerá byť rokom návratu Mercedesu a rokom ôsmeho titulu Lewisa Hamiltona.

Svetielko na konci tunela však nevidieť. Toto Wolff po skončení bahrajnskej GP médiám priznal, že najbližší upgrade privezie tím do Imoly a nadhodil, že by mohol stiahnuť tri desatiny na kolo. V Mercedese si však dobre uvedomujú, že to nebude ani náhodou stačiť a aj podľa slov šéfa stajne potrebujú „radikálne kroky“.

„Bol to jeden z mojich najhorších dní v pretekárskej kariére,“ zhodnotil svoju nedeľu pre Sky Wolff. „Naozaj to nebolo vôbec dobré, skrátka nám chýba tempo sprava, zľava, zhora aj zdola. Je to však len odraz toho, čo sme videli už na testoch. Aston Martin je skrátka veľmi rýchly a zaslúžia si to. Red Bull je úplne na inej planéte.“

„Bolí to, pretože Red Bull sa zdá byť strašne ďaleko a pripomína mi naše najlepšie roky, keď sme všetkým dávali sekundu. Takéto je však meradlo a je na nás, aby sme sa krok po kroku dotiahli, a to rozhodne môžeme zvládnuť,“ dodal Wolff odhodlane.

Ako sme už uviedli, Mercedes by mal mať najbližší upgrade naplánovaný do Imoly, avšak od týchto vylepšení si veľa nesľubuje ani šéf tímu, ktorý pritom naznačil, že vďaka novému balíku zrýchli W14 o solídne tri desatiny.

„Myslím si, že musíme prísť s niečím oveľa radikálnejším, nejakými radikálnejšími krokmi, nie sa upínať na vylepšenia hodné troch desatín na kolo,“ prehlásil Wolff.

„Aston Martin si zaslúži byť tam, kde sú, pretože odviedli fantastickú prácu. Dobrou správou pre nás je, že v útrobách toho auta je veľa vecí od Mercedesu, takže presne vieme, na čo musíme ukázať prstom,“ povedal šéf Mercedesu.

Ten bol nakoniec opýtaný aj na svojho zverenca a muža bez zmluvy na sezónu 2024 Lewisa Hamiltona, ktorý zostal vo vysielačke po pretekoch pozitívny a snažil sa svoj tím povzbudiť, za čo zožal chválu aj od svojho šéfa. „Je to líder. Aj keď to za volantom musí byť utrpenie, keďže je veľmi nestabilné, čo môžete vidieť aj pri práci s volantom, tak je naozaj fantastický a je obrovským prínosom pre výkonnosť tímu,“ prehlásil Wolff.