logo F1online.sk

Leclerca netrápi len odstúpenie: Toto nie je dobré. Strácali sme sekundu

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala5. 3. 2023

Na túto edíciu VC Bahrajnu sa bude Charlesovi Leclercovi spomínať len veľmi ťažko. Monacký pretekár mal dobre rozbehnuté preteky a nič ho neohrozovalo na ceste za prvým pódiovým výsledkom v sezóne. Alebo takmer nič. Ferrari opäť doplatilo na spoľahlivosť. Po technickom probléme muselo z pretekov odstúpiť.

Tifosi pred štartom sezóny pevne verili, že Maranellu sa počas zimy podarilo odstrániť všetky technické nedostatky z minulého roka. Na prvé sklamanie však nečakali dlho. Ferrari už pred štartom pretekov muselo vymeniť na monoposte Charlesa Leclerca batériu a riadiacu jednotku elektroniky.

Tím si totiž všimol isté anomálie na tom, ako sa batéria správala, a z preventívnych dôvodov ju ihneď posiela do Maranella. Podľa Vasseura by sa ich mohlo podariť zachrániť, no takto skoré problémy vyvolávajú obavy. Každý pilot má na celú sezónu k dispozícii len dve batérie.

Po štyridsiatich kolách nedeľnej veľkej ceny si však Charles Leclerc vo vysielačke sklamane zakričal: “Nie, nie, nie! Ale no tak, čo sa stalo, chlapci? Nemám výkon.” Dovtedy tretí Monačan zastavil za trinástou zákrutou a vyvolal tým fázu virtuálneho bezpečnostného vozidla.

V okamihu prišiel o pätnásť bodov. “Nemôžem povedať, že by som sa cítil dobre. Dosť sme na tom pracovali, no musíme pracovať aj ďalej, pretože na prvých pretekoch sa objavil prvý problém so spoľahlivosťou. To nie je dobré.” Poruche vraj nepredchádzalo žiadne varovanie, dokonca ani testy na dynamometroch nemali nič naznačovať. “Pokiaľ viem, tak nie…”

“Skrátka som stratil výkon,” povzdychol si víťaz minuloročnej VC Bahrajnu. Hovorca Ferrari uviedol, že (spaľovací?) motor je zrejme stratený. Presnú príčinu ešte nepoznáme. Šéf tímu Frédéric Vasseur prezradil aspoň to, že by nemalo ísť o hydraulický problém.

Ferrari čakalo katastrofu už po testoch

Tímu však nebude robiť starosti len spoľahlivosť, ale aj rýchlosť Red Bullu a v prípade Ferrari jej nedostatok. “Je to škoda, pretože až do toho momentu sme mali dobré preteky. Nedokázali by sme však získať viac ako tretie miesto, pretože Red Bull je naozaj silný.”

Charles Leclerc sa po štarte dokázal dostať cez Sergia Péreza, no Mexičan si pozíciu vybojoval späť. “Zdá sa, že Red Bull z hľadiska pretekovej rýchlosti našiel niečo veľké. Z pohľadu kvalifikačného tempa sú na tom podobne. Aspoň v sobotu sa nám podarilo vydolovať ten výkon, ale v pretekoch sme strácali aj jednu sekundu na kolo. To je obrovské číslo. Oni sú v úplne inej lige, takže musíme pracovať a niečo nájsť, pretože inak sa budeme trápiť.”

Fanúšikovia sú zrejme zhrození, no Leclerc priznal, že niečoho podobného sa v tíme obávali už na testoch. “Po testoch sme dúfali, že naše predpovede sú chybné, ale naplnili sa. V pretekovom tempe sme ďaleko za nimi. Žiaľ, čakali sme to.”

Hrozí, že Ferrari bude v tejto sezóne zvádzať súboje skôr s Aston Martinom a Mercedesom. Na konci si totiž Alonso celkom hravo poradil s Carlosom Sainzom. Ktovie, či by nepredbehol ešte aj Leclerca. “Myslím si, že získať tretie miesto by bolo možné, mali sme dostatočne veľký náskok pred chlapcami vzadu a v poslednom stinte sme to dobre manažovali.”

“Oni navyše začínali o čosi viac pozadu, takže neviem. Bahrajn je však veľmi špecifická trať, takže dúfam, že na ďalších pretekoch sa ten obraz trochu zmení, ale nemôžeme sa na to spoliehať,” dvíha varovný prst.

Ferrari nakoniec nezužitkovalo strategický ťah z kvalifikácie. Aj keď nová mäkká zmes mu mohla pomôcť v súboji s Pérezom po štarte, Leclerc teraz nemá náladu na hľadanie pozitív. Ak človek vypadne, je jedno, aké pneumatiky si odložil na nedeľu…

“Po takomto dni sa nedá pozerať na pozitíva, keď ani nedokončíte preteky. V sobotu v kvalifikácii sme si zvolili dobrú voľbu, aj štart bol dobrý, ale nemáme výkon a, žiaľ, spoľahlivosť… Mali sme problém na prvých pretekoch,” pokrútil hlavou Leclerc.