logo F1online.sk

Na iných tratiach Red Bull nebude mať takú výhodu ako tu, znie z padoku

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2023

Pred nami je úvodná Veľká cena Bahrajnu, ktorá bude zrejme v réžii Red Bullu. Ak by sa však aj stalo, že červení býci budú dominovať, nemali by sme prepadať panike. Z radov konkurencie totiž počuť hlasy, že okruh Sachír by mal zvýrazniť prednosti monopostu RB19, no iné trate by mu už nemali tak veľmi vyhovovať.

George Russell, Charles Leclerc aj Lewis Hamilton vo štvrtok otvorene priznali, že na základe dát z predsezónnych testov je momentálne najväčším favoritom Red Bull. Pred pretekmi sa na to treba pripraviť.

“Počas tohto víkendu v Bahrajne je určite fér povedať, že Red Bull je tak trochu vo vlastnej lige,” analyzuje situáciu George Russell a Charles Leclerc prikyvuje: “Mali silný štart. Red Bull a Max vyzerajú byť veľmi silní. Boli to len testy, takže je ťažké kvantifikovať o koľko. Zdá sa však, že sú v porovnaní s nami o čosi popredu. Čaká nás práca.”

Miláčik monackého a talianskeho publika vzápätí pripomenul, že “na testoch sme neukázali všetko”, hoci to platí aj pre ostatné celky. “Uvidíme až v kvalifikácii. Je ťažké vedieť, ako presne na tom sme. Ale celkový obraz mi hovorí, že sme trochu pozadu.”

Mercedes sa so situáciou pokúsi niečo spraviť aj nasadením nového zadného krídla, ktoré by malo aspoň čiastočne riešiť nízku maximálku na rovinkách. Postupne by sa strieborné šípy mali Red Bullu približovať, pod čo sa podľa Russella podpíše “ukážkové” vývojové tempo, ktoré sme mohli vidieť vlani, ale aj špecifiká daných okruhov.

“O krok bližšie nás dostanú aj vylepšenia, ktoré nasadíme počas tohto víkendu. Ale ako som povedal, okruh tu v Bahrajne je veľmi špecifický,” hodnotí George Russell. “Prekvapilo by ma, keby na ostatných okruhoch zostali zachované také veľké rozostupy.”

Začne teda Red Bull sezónu s polsekundovou výhodou? “Na to je ešte skoro!” brzdí Leclerc. “Počas testov sa časy hodnotia ťažko, keďže závisia od toho, kedy v priebehu dňa ich zajazdíte.” A samozrejme od milióna iných parametrov. “Počkáme si a potom uvidíme.”

Red Bull sa dočkal poklony aj zo strany Lewisa Hamiltona. Brit vyzdvihol monopost RB18 z minulého roka, s ktorým vraj býci ku koncu ročníka “ani nemuseli ísť naplno”. Nuž a keďže on je základom nástupcu RB19, natiahnutie víťazného obdobia nemôže prekvapiť.

“Neviem si predstaviť, že by sa to na začiatku sezóny malo zmeniť,” hovorí na margo výhody Red Bullu Lewis Hamilton. “Azda však na nich budú stále vyvíjať tlak tímy za nimi. Ferrari má podľa mňa slušný balík a Aston Martin tiež. My sme takisto súčasťou tejto naháňačky.”