logo F1online.skF1online.sk

Dáta sa zhodujú s tými z továrne, teší sa Leclerc

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 2. 2023

Aký bol prvý deň predsezónnych testov v podaní Ferrari? Titulky si pre seba po prvých 510 minútach v Bahrajne ukradli Max Verstappen a Fernando Alonso. Ferrari zostalo skôr nenápadné, ale celkovo tretí a štvrtý najrýchlejší čas, spoločne s bezproblémovým dňom, dokazujú, že v Maranelle nemusia panikáriť. A pohľad na Charlesa Leclerca pri rozhovore s médiami naznačuje, že minimálne Monačan rozhodne nepanikári.

Prvý deň bol o korelácii dát. Všetko, čo sa zistilo v továrni a na simulátore sa musí zhodovať s tým, čo tím pozbieral na trati. To je v tejto fáze testov najdôležitejšie, pretože bez toho sa skrátka nemôžete posunúť ďalej. Keďže sa to v prvý deň Ferrari podarilo, Charles Leclerc mal dôvod ukázať prítomným novinárom svoj úsmev.

„Všetci sme spokojní, pretože pozbierané dáta sa zhodujú s tými, ktoré sme získali doma v továrni, čo je skutočne dôležité. Toto bolo pre nás počas prvého dňa najdôležitejšie, vyskúšať auto v rozličných situáciách, rozličných konfiguráciách a zistiť, či sa dáta zhodujú s tými v továrni. To sa aj podarilo,“ teší sa z úspechov Ferrari počas prvého dňa na trati Leclerc.

„Teraz sa sústredíme viac na nastavenie monopostu, snahu vyťažiť z neho trochu výkonnosti a, samozrejme, neukázať všetko, pretože sú to stále len testy.“

„Je pre nás dôležité sústrediť sa iba na seba, pretože žiadny tím neukáže svoj plný potenciál. Naozaj nevieme, koľko si toho ostatní ešte nechávajú v rezerve. Sústredíme sa teda len na seba, pokúsime sa získať čo najlepšie pocity v priebehu týchto troch dní a pripraviť sa na budúci týždeň,“ hovorí Leclerc.

Ferrari je na tom podobne ako vlani počas predsezónnych testov, pohybuje sa na čele, zbiera kolá a nemá žiadne veľké problémy so spoľahlivosťou. To je pozitívne, ale rovnako to platilo aj vlani a vieme, ako to nakoniec dopadlo. Aj Leclerc preto zostáva opatrný.

„Aj vlani sme mali veľmi hladké a čisté predsezónne testy pokiaľ ide o spoľahlivosť. Hlavne kvôli ohromnej práci inžinierov v Maranelle v snahe o zlepšenie som si však istý, že v tomto roku to bude lepšie,“ povedal Leclerc.

Hlavným favoritom novej sezóny však aj po prvom dni testov zostáva Red Bull, ktorý sa zdá byť v naozaj skvelej forme. Ferrari bude mať za úlohu tohto mocného súpera poraziť, avšak v tíme si akékoľvek porovnania zatiaľ odkladajú na budúci víkend.

„Nateraz sa na nič také nesústredíme, pretože sme vo štvrtok mali veľmi odlišný program. Sme spokojní s odvedenou prácou a netušíme, koľko mali natankované a ako veľmi tlačia na svoj motor, takže stále je tam príliš veľa otáznikov. Preto sa nesústredíme na nich, ale na seba,“ prehlásil monacký pretekár.

Súvisiace články

Diskusia