logo F1online.sk

V piatok bol najrýchlejší Čou, top tímy sa nevyhli technickým problémom

Kuan-jü Čou
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 2. 2023

Druhý deň predsezónnych testov v Bahrajne priniesol najrýchlejší čas Alfy Romeo a Kuan-jü Čoua, ktorý si takto uchmatol pre seba časť záujmu médií. Druhý najlepší čas patril najväčšiemu favoritovi Maxovi Verstappenovi, a tretí skončil Fernando Alonso na Aston Martine.

V piatok popoludní sa v najlepšom svetle ukazoval hegemón z minulej sezóny Max Verstappen. Holanďan okamžite po výjazde na trať zaknihoval najrýchlejšie kolo dňa, čo len podčiarklo jeho pohodu a dôveru v monopost. Tento čas postupne vylepšoval, no nakoniec na čele piatkového rebríčka neskončil.

Prvé miesto mu vyfúkol Kuan-jü Čou z Alfy Romeo, keď obul najmäkšiu dostupnú zmes s označením C5. Keďže Max Verstappen si vystačil s gumami C3, pneumatiková výhoda Čouovi zabezpečila čas na úrovni 1:31,610, ktorým prekonal Holanďanov výkon o štyri stotiny sekundy.

V samotnom závere jázd sa monopost z Hinwilu postaral o menšiu drámu, keď si Čou na konci boxovej uličky chcel natrénovať štart. Auto sa však už nedokázalo rozbehnúť a späť do garáže ho museli odtlačiť mechanici.

Na margo Maxa Verstappena ešte poznamenajme, že ani jeho jazdy sa nezaobišli bez technických problémov. Red Bull bol nútený presedieť časť popoludnia v garáži po úniku oleja. Mechanikom sa však poruchu podarilo odstrániť.

Také šťastie už nemal Mercedes. George Russell sa popoludní chystal na pretekové simulácie, no krátko po výjazde na trať musel zastaviť. Na volante mu zasvietil výstražný signál o zlyhaní hydraulického systému. Zlé správy sa napokon potvrdili. Keďže nešlo “len” o chybu senzora, mladík v službách Mercedesu sa už na trať nestihol vrátiť.

Ideálne neprebehli ani dopoludňajšie jazdy v podaní strieborných šípov. Lewis Hamilton sa trápil so zadnou časťou monopostu, ktorá mu neposkytovala dostatočnú priľnavosť. Počas kvalifikačných simulácií pre zmenu doplatil na prednú nápravu. Toto Wolff prezradil, že dáta odhalili náhly a výrazný úbytok prítlaku v prednej časti.

Tretie miesto patrí Fernandovi Alonsovi (zmes C3). Aston Martin pokračuje v povzbudivých výkonoch. Niektorých inžinierov v padoku nimi tak prekvapil, že zelenému monopostu predpovedali svetlú budúcnosť. Vraj by mohol potrápiť aj niektoré top tímy, najmä Mercedes.

Španielsky novinár Antonio Lobato dokonca prezradil, že Fernando Alonso vystupoval z auta veľmi spokojný. V piatok vraj ani nejazdil s prázdnym autom. Hoci netušíme, koľko paliva mali ostatní, v Alonsovom aute ho nikdy nebolo menej ako 40 kilogramov.

Za Španielom evidujeme Nycka de Vriesa (C5), Nica Hülkenberga (C4) a Carlosa Sainza (C3), Logana Sargeanta (C5) a druhý monopost Scuderie v rukách Charlesa Leclerca (C3). Ferrari zaznamenalo pomerne nenápadný piatok. Prvú desiatku uzavreli Oscar Piastri (C3) a Pierre Gasly (C3).

Sumár výsledkov z piatkového programu:

https://pbs.twimg.com/media/FpvuyUhXEAQGUhv?format=jpg&name=large

Najviac kôl dnes odjazdili piloti AlphaTauri pred Williamsom a McLarenom:

Dopoludnia bol najrýchlejší Carlos Sainz

Po polovici predsezónnych testov môžeme povedať, že súčasné tímy sú neuveriteľne presné a bezchybné. Jedinou poruchou zostáva tá Felipeho Drugovicha vo štvrtok ráno. Inak sme ani v piatok dopoludnia nevideli žiadne prerušenia, incidenty alebo žlté vlajky.

Tímy sú doslova „zahrabané“ do svojich testovacích programov a odhadovať niečo v tejto fáze je takmer nereálne. Spoľahlivé a rýchle je naďalej Ferrari, v ktorom vo štvrtok dopoludnia sedel opäť Carlos Sainz. Ten v piatok odchádzal na obed ako líder poradia. Dôležitejšie pre jeho tím však je, že Ferrari opäť fungovalo dobre a bez väčších problémov.

Druhé miesto obsadil možno trochu prekvapivo Logan Sargeant, ale v skutočnosti to také prekvapujúce nie je. Keďže americký mladík jazdí v piatok celý deň, tím mu dopoludnia nasadil aj najmäkšie zmesi C5, ktoré však na prekonanie Sainzovho času s o poznanie tvrdšími gumami nestačili.

Tretie miesto obsadil Fernando Alonso, ktorý opäť pútal veľkú pozornosť, ale nejaký špičkový čas si možno ešte odložil na popoludnie.

Inak toho nemáme veľa čo „vypichnúť“. Sergio Pérez s Red Bullom jazdil výhradne pretekové simulácie a obsadil siedme miesto. Veľmi podobne na tom bol aj Lewis Hamilton a Mercedes. Pri pohľade na jeho auto ste mohli celkom jasne vidieť, že je plné paliva.

Dopoludňajšie výsledky druhého dňa sú nasledovné:

Rovnako ako včera, aj dnes môžete sledovať všetko s nami prostredníctvom nášho LIVE prenosu.

Súvisiace články