logo F1online.sk

Albon: Auto je rýchlejšie než vlani, nedostatky sa však nepodarilo celkom odstrániť

Alex Albon
© Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 2. 2023

Zostane Williams v úvode sezóny 2023 najhorším tímom na rošte? Napriek pozitívnym predsezónnym testom si to mnohí myslia. Monopost FW45 sa rozhodne neuviedol zle, ale ani neohúril. Podľa Alexa Albona je však nové auto lepšie, rýchlejšie a v Bahrajne jazdilo spoľahlivo, čo je pre partičku z Grove teraz najdôležitejšie.

Síce sa Williams v rebríčkoch väčšiny odborníkov ocitol na poslednom mieste, no vypočul si mnoho slov chvály, čo je drobný paradox, na ktorý sme si v súvislosti s týmto tímom v posledných rokoch zvykli.

Dôvod je ten, že napriek všetkému očakávame od Williamsu ďalší krok vpred a lepšiu sezónu než bola tá minuloročná. Aj pilot tímu Alex Albon si myslí, že tím cez zimu urobil krok vpred. Otázkou však je, či bude väčší než urobila konkurencia, aby sa v Grove mohli aspoň priblížiť k zvyšku sveta.

„Pokiaľ ide o najazdené kilometre, mali sme veľmi dobré tri dni a odškrtli si všetko, čo sme si odškrtnúť chceli,“ povedal po skončení testov britsko-thajský pretekár. „Teraz sa treba ponoriť do dát a zistiť, čo všetko sme zistili.“

„Auto je rozhodne rýchlejšie než to minuloročné. Nie sú medzi nimi však žiadne obrovské rozdiely. Pokiaľ ide o ich DNA, tak je medzi nimi malý rozdiel v tom, aký máte za volantom pocit. Je však celkom stabilné, hoci by som povedal, že hlavné nedostatky minuloročného auta sa sčasti preniesli aj do tohtoročného, ale pozrieme sa na to a zistíme, čo môžeme urobiť, aby sme tomu trochu pomohli.“

„Nikdy to nepôjde od prvej minúty dokonalo podľa plánu. Spomínam si na minulý rok o tomto čase, keď bolo naše auto veľmi náročné zvládnuť. Teraz sme na tom rozhodne lepšie a je to iba o tom, ako ďaleko ho dokážeme posunúť,“ dodal Albon.

Veľa sa v ostatnom čase hovorilo aj o jazdeckom štýle. Albon si to svojho času v Red Bulle zažil na vlastnej koži a poslednou „obeťou“ súčasnej Formuly 1 je zas Daniel Ricciardo. Sám Max Verstappen sa kvôli dianiu v Red Bulle v ostatných rokoch musel hájiť, že auto nie je stavané okolo neho a jeho jazdeckého štýlu, ale aj on sa mu musí prispôsobiť.

„Myslím, že to platí o všetkých, každý sa tu musí prispôsobiť,“ reaguje Albon. „Myslím si, že väčšina jazdcov ani v skutočnosti nevie, aký je ich jazdecký štýl. Formula 1 je o prispôsobení sa, riadime tie najcitlivejšie autá na svete s krídlami a pneumatikami, ktoré dokážu totálne zmeniť váš pocit za volantom, takže v našom športe to bude vždy o prispôsobení sa.“

Súvisiace články