logo F1online.sk

Horner: Aston Martin zrejme veľa nestráca. Alonso vyzerá nesmierne konkurencieschopne

Felipe Drugovich
© Twitter/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 2. 2023

Zatiaľ čo v predošlých dvoch sezónach zaostal Aston Martin za očakávaniami, v nadchádzajúcom ročníku by mohol vstúpiť do boja o popredné priečky. Tím zo Silverstone si totiž v predsezónnych testoch počínal výborne a všetkým vytrel zrak, počnúc šéfom Red Bullu Christianom Hornerom.

O päť minút slávy Aston Martinu sa v Bahrajne postaral najmä Fernando Alonso. Felipe Drugovich, zaskakujúci za zraneného Lancea Strolla, si síce nepočínal zle, no na strane druhej ani výrazne neoslnil.

Predvedený výkon Aston Martinu, ktorý je podľa odhadov najlepším tímom zvyšku sveta, neušiel ani pozornosti Christiana Hornera.

„Myslím si, že urobili veľký pokrok,“ uviedol Christian Horner pre F1TV. „Zdá sa, že koncept ich auta sa výrazne zlepšil a vyzerá to tak, že veľmi nezaostávajú.“

„Najmä Fernando [Alonso, pozn. red.] vyzerá veľmi konkurencieschopne.“

Alonso, ktorý oslávi v júli už svoje 42. narodeniny, bude za predpokladu, že bude disponovať konkurencieschopným monopostom, bezpochyby hrozbou, no pravdepodobne najväčšími súpermi Red Bullu zostanú aj naďalej Ferrari a Mercedes. Uvedomuje si to aj Christian Horner, ktorý sa však na adresu konkurentov vyslovil tentokrát nesmierne stroho.

„Je veľmi ťažké odhadnúť, ako na tom budú,“ vyslovil sa Horner. „Ferrari vyzerá, že je rýchle, forma Mercedesu je nateraz veľmi ťažko čitateľná, možno majú ešte rezervy, ktovie? Dozvieme sa to takto o týždeň.“

Hoci Horner konkurentov bezpochyby nepodceňuje, verí, že z titulu sa bude opätovne tešiť jeho zverenec, na ktorého adresu sa vyjadril raz a znova iba v superlatívoch.

„Myslím si, že posledných pár rokov si počína vskutku výborne. Nachádza sa vo fáze kariéry, keď je jeho sebavedomie veľmi vysoké.“

„Nadobudol množstvo skúseností, dokáže do toho kedykoľvek naskočiť a odviesť tú najlepšiu robotu. Mohli ste to vidieť už  v prvom kole počas prvého dňa testov.“

„Prešiel si programom, cítil, že auto musí spoznať spôsobom, akým chce. Je dobre pripravený, fyzicky je v skvelej forme a teší sa, že onedlho začne sezóna,“ uzavrel 49-ročný Brit.