logo F1online.sk

Najsilnejšia stránka Neweyho? Nemyslí si, že vie všetko, povedal Fallows

Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2023

Nie je vôbec náročné prísť na to, prečo mal Aston Martin taký záujem o dnes už bývalého šéfa pre oblasť aerodynamiky tímu Red Bull Dana Fallowsa. Ten pôsobil v najužšom kruhu technického riaditeľa Adriana Neweyho, s ktorým sa podieľal na vytváraní vydarených dizajnov monopostov tohto tímu a technického génia F1 pozná veľmi dobre.

Fallows dostal od Aston Martinu ponuku zasadnúť do najväčšej kancelárie v celom technickom oddelení. Stal sa technickým riaditeľom a teda zodpovedným vedúcim za dizajn a hlavne výkonnosť monopostov tímu Aston Martin. Rovnako ako Newey v Red Bulle.

„Som jeden z tých šťastlivcov, ktorí pod Adrianom pracovali a mohli sledovať jeho metódy,“ povedal Fallows. „Má celkom jasný prístup k návrhu a vývoju monopostu, zvlášť po aerodynamickej stránke. Všetci vieme, že je to veľmi nekompromisný prístup s veľkým dôrazom na drobné detaily.“

„Podľa mňa však bolo jednou z vecí, ktoré sa mi na ňom páčili najviac, jeho skromnosť po technickej stránke. Je veľmi otvorený a rád si vypočuje názory na veci, ktoré navrhol a pritom nefungovali. To všetko celkom bez ohľadu na to, odkiaľ tieto pripomienky prichádzajú,“ dodal Fallows.

Súčasný technický riaditeľ pri týchto slovách zároveň priznáva, že túto Neweyho vlastnosť sa snaží sám napodobňovať a preniesť do svojho nového pôsobiska, v ktorom plní rovnakú úlohu, ako jeho bývalý šéf v Red Bulle.

„Určite sa to snažím preniesť aj do svojej práce. Veľmi sa snažím povzbudiť jednotlivých členov nášho technického tímu, aby boli otvorení, keď majú veľmi jasnú predstavu o vývoji alebo o aute,“ hovorí Fallows.

„Uistite sa, že pokiaľ ide o technickú stránku, tak nebudete arogantní. Ak niekto navrhne niečo lepšie, pristupujte k tomu s otvorenou mysľou a bez ohľadu na to, kto niečo také predniesol. Myslím si, že to je jedna z Adrianových silných stránok a dúfam, že som si ju dokázal osvojiť,“ dodal Fallows.

Súvisiace články