logo F1online.sk

Kontaktujú nás tímy, ale ešte sme sa nerozhodli, znie z Hondy

Honda, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2023

Keď zvažujete návrat, hoci ste vlastne nikdy neodišli. Rozhodovacie procesy vo vnútri automobilky Honda vyvolávajú vrásky novinárom po celom svete. Odišli Japonci z tej Formuly 1 vôbec? A možno ich opätovné koketovanie s F1 považovať za ich návrat alebo zotrvanie v športe? Všetky tieto otázky možno budú nakoniec zbytočné.

Honda sa prihlásila u FIA ako dodávateľ motorov pre rok 2026 a nasl. Táto prihláška však nie je právne záväzná. Znamená možnosť, nie povinnosť začať s vývojom pohonných jednotiek. Ak by ste sa neprihlásili, zatvorili by ste si tým dvere, kým takto si aspoň ponecháte otvorené možnosti.

Honda sa teda prihlásila, hoci spoločnosť ešte nevie, či sa do projektu pustí a komu vlastne bude motory dodávať. To neznie úplne povzbudzujúco, keďže Mercedes, Ferrari, Red Bull, Renault i Audi už na vývoji svojich nových pohonných jednotiek pracujú, kým Honda robí to, čo jej v F1 išlo hádam najlepšie – rozhoduje sa.

„Nateraz by sme chceli pozorne sledovať, kam sa Formula 1 uberá a ako sa veci vyvíjajú. Ešte sme neurobili žiadne pevné rozhodnutia o tom, či sa do Formuly 1 vrátime alebo nie,“ povedal médiám prezident Hondy Kodži Watanabe.

Medzitým sa už v médiách začalo špekulovať o rokovaniach s McLarenom. Tie však šéf tímu Zak Brown rýchlo zamietol s tým, že vo Wokingu rokujú s každým a pre rok 2026 si nechajú otvorené možnosti. S Mercedesom sú v McLarene spokojní, môžu s ním pokračovať, ale nemusia.

„Formula 1 sa rozhodne posúva smerom k elektrifikácii, uhlíková neutralita je pritom naším celopodnikovým cieľom, takže podľa nás je budúce smerovanie F1 v súlade s našimi cieľmi. Preto sme sa rozhodli zaregistrovať ako dodávateľ pohonných jednotiek,“ objasnil Watanabe.

„Sme zvedaví, kam sa F1 bude ďalej uberať a ako to bude vyzerať s ďalšou jej elektrifikáciou. Chceli by sme to veľmi pozorne sledovať, preto sme sa rozhodli zaregistrovať. Po našej registrácii nás následne kontaktovalo viacero tímov Formuly 1,“ dodal.

Súvisiace články