logo F1online.sk

Legendárny Strip v Las Vegas bude pre potreby Formuly 1 vyhradený minimálne do roku 2032

Las Vegas, ilustračné
© Pixabay
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 2. 2023

Strip v Las Vegas, ktorý je známy pre hustý výskyt rezortných hotelov a kasín, bude počas víkendových pretekov v „meste hriechu“ pre potreby Formuly 1 pravidelne uzatváraný, a to minimálne do roku 2032.

Veľká cena Las Vegas ma síce zatiaľ podpísaný kontrakt len do roku 2025, no Formula 1 ako aj promotéri amerických pretekov sa už medzičasom vyjadrili, že spolupráca bude mať dlhodobý charakter.

Preteky vo Vegas budú mimoriadne ziskové a budú sa tešiť veľkej popularite. Prečo? Budú sa totiž pravidelne konať v sobotu, keď sa väčšina Američanov nachádza za televíznymi obrazovkami a navyše počas týždňa, kedy obyvatelia USA oslavujú mimoriadne obľúbený Deň vďakyvzdania.

Aby sa však preteky v Las Vegas mohli vôbec uskutočniť, muselo mesto formálne vyjadriť súhlas s tým, aby sa pretekári Formuly 1 „premávali“ po verejných, ako aj súkromných pozemkoch vo Vegas a v okrese Clark, ktoré budú počas konania veľkej ceny dočasne uzatvorené. Týka sa to aj oblasti „Stripu“, ktorá je známym centrom hazardu.

„Máme trojročnú zmluvu s Formulou 1, no predpokladáme, že sa bude jednať o pretrvávajúce partnerstvo,“ vyslovil sa pred hlasovaním komisár okresu Clark James Gibson. „Otvorí to [uzavretie Stripu a ďalších oblastí, pozn. red.] cestu k tomu, aby sme to mohli robiť aspoň desať rokov. Okrem toho som si istý, že tí, ktorí nás nahradia, uvidia, aké majú preteky vo Vegas hodnotu a budú sa tu konať navždy.“

Návrh bol nakoniec predstavenstvom prijatý, a to jednohlasne. Las Vegas tak v podstate už nič nebráni v tom, aby usporiadavalo preteky minimálne do roku 2032. V uznesení, ktoré bolo prijaté, sa taktiež uvádza, že podujatie bude prebiehať počas piatich dní od stredy do nedele, vždy pred sviatkom vďakyvzdania.

Pred hlasovaním komisie vystúpil aj Terry Miller, projektový manažér Veľkej ceny Las Vegas, ktorý sa nechal počuť, že prípravy na novembrové preteky idú podľa plánu.

„Je to príležitosť pre celú komunitu, pre pracovnú silu, pre predajcov, pre každého, kto je nadšený z novej príležitosti v Las Vegas a Clark County,“ povedal Miller.

„Sme veľmi hrdí na to, čo robíme – že sme vďaka výstavbe stavby a samotnému priebehu podujatia vytvorili pracovné miesta. Ak bude uznesenie prijaté, budú preteky vo Vegas roky. Vplyv, ktorý má Veľká cena Las Vegas na našu komunitu, je veľmi významný,“ dodal.