logo F1online.sk

De Vries si môže odfúknuť: Bývalý investor od neho nevysúdil 250-tisíc eur

Nyck de Vries
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 2. 2023

V úsilí udržať svoju kariéru nad vodou siahajú mladí jazdci aj k pôžičkám. Výmenou za svoje potenciálne budúce zárobky si požičiavajú v nádeji, že si tak zaistia pokračovanie kariéry. Život v juniorských kategóriách je náročný a platilo to aj pre Nycka de Vriesa, ktorý si takto v roku 2018 požičal od holandského realitného magnáta Jeroena Schothorsta.

Práve on ho v ostatných dňoch na holandských súdoch obvinil z nesplnenia svojich záväzkov. Ešte v roku 2018 mu požičal sumu 250-tisíc eur, aby tak podporil jeho pôsobenie v tíme Prema vo Formule 2.

Holanďan vtedy potreboval sumu pol milióna eur. S pomocou svojich sponzorov, ako napríklad Jumbo, získal polovicu potrebných zdrojov. Na pokrytie druhej polovice mu poskytol 250-tisíc eur Schothorstov investičný fond. Schothorst si účtoval pevnú úrokovú sadzbu tri percentá ročne a v rámci dohody získal holandský podnikateľ právo na 50-percent zo všetkých de Vriesových zárobkov v F1, čo bolo v zmluve opísané ako variabilný úrok. V kontrakte pritom bolo uvedené, že zmluva automaticky vyprší prípade, že si de Vries do roku 2022 nezabezpečí miesto vo Formule 1.

Nech tieto podmienky znejú akokoľvek nevýhodne, takáto je skrátka realita juniorských sérií. Charles Leclerc by vám o tom taktiež vedel rozprávať.

Keďže si de Vries zabezpečil pretekársku sedačku vo Formule 1 až na rok 2023, považoval dohodu za ukončenú, avšak Schothorst si vyššie uvedenú zmluvnú klauzulu pokúšal uplatniť na holandskom súde, keďže podľa jeho názoru bola podmienka splnená Nyckovou účasťou na Veľkej cene Talianska, keď zaskakoval za Alexa Albona so zapáleným slepým črevom. Sudca sa však na magnátovu stranu nepriklonil.

„Je pravda, že sa zúčastnil na pretekoch F1 11. septembra 2022 na Veľkej cene Talianska, ale urobil tak ako rezervný jazdec,“ cituje sudcu portál Motorsport.com. „V tom čase nemal uzavretú pretekársku zmluvu, iba zaskakoval za iného jazdca so zápalom slepého čreva.“

Schothorst takisto obvinil de Vriesa, že si nesplnil svoje záväzky vyplývajúce zo zmluvy neposkytnutím všetkých relevantných informácií o napredovaní jeho kariéry, vrátane poskytnutia kópií zmlúv. Takto vraj podnikateľ nemohol vypočítať správnu sumu peňazí, pokiaľ ide o variabilný úrok. Ani s týmto argumentom však nepochodil.

Schothorst totiž súhlasil s vyplatením sumy 114 361 eur vyplatenej do roku 2021 (vrátane). Týmto úkonom sa teda tejto požiadavky vzdal vlastným konaním. Neprotestoval ani proti platbe vo výške 75-tisíc eur v roku 2022, čo je presne 50 percent z de Vriesovho 150-tisícového (hrubého) platu v Mercedese. Takto aspoň vidíte, aké dohody sú nútení mladí jazdci podpisovať, aby vôbec mohli pokračovať v kariére.

„Splnil som všetky svoje záväzky voči Investrandu vyplývajúce zo zmluvy o pôžičke a zakaždým im poskytol všetky informácie vyplývajúce z obsahu zmluvy,“ vyhlásil de Vries pre Motorsport.com. „Pokiaľ ide o mňa, očakával som, že sudca rozhodne v môj prospech. Dúfam, že veci teraz utíchnu, aby som sa mohol plne sústrediť na prípravu na novú sezónu Formuly 1.“