logo F1online.sk

Ďalšia rana pre Nycka de Vriesa. Prehral súdny spor a musí zaplatiť veľké peniaze

Nyck de Vries
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Kariéra Nycka de Vriesa vo Formule 1 ešte čaká na formálnu bodku. Jeho krátku cestu nemusíme nejako zvlášť pripomínať. Red Bull ho z AlphaTauri vyhodil už po desiatich pretekoch. Asi je fér povedať, že takýto scenár neočakával ani sám Nyck a išlo o jedno veľké sklamanie. O niekoľko mesiacov neskôr mu pripravil ďalšie sklamanie aj amsterdamský súd.

De Vries sa sporil o podmienky pôžičky, ktorú si vzal ešte ako junior. Okresný súd v holandskom hlavnom meste rozhodol, že Nyck bude musieť splatiť pôžičku vo výške 250-tisíc eur a okrem toho vyplatiť polovicu svojho platu aj všetkých sponzorských príjmov, ktoré nadobudol počas svojej nedokončenej sezóny s AlphaTauri do júla 2023.

De Vries získal pôžičku od spoločnosti Investrand Jeroena Schothorsta ešte v roku 2018, keď potreboval doplniť finančné zdroje na získanie sedačky vo Formule 2 v tíme Prema. Bolo dohodnuté, že ak sa De Vries stane aktívnym jazdcom F1 do roku konca 2022, spoločnosť Investrand bude mať nárok na 50 percent z jeho príjmu do doby, kým bude súťažiť na najvyššej úrovni. Ak by sa mu to do tejto doby nepodarilo – bolo dohodnuté, že Nyckove povinnosti ako rezervného jazdca Mercedesu sa nebudú počítať –, spoločnosť Investrand by úver odpísala.

Znie vám to ako zmluva s diablom? Nuž, vedzte, že presne taká je realita každého začínajúceho pretekára. Problémom však v tomto prípade nebola ani tak de Vriesova zmluva s AlphaTauri, ale jeho vystúpenie na Veľkej cene Talianska, keď nahradil Alexa Albona vo Williamse, skončil deviaty, a nakoniec upútal Red Bull. Nasadol vtedy do auta na základe pretekárskej dohody alebo to bola súčasť jeho testovacích aktivít? Riešenie tejto otázky bolo zároveň riešením sporu o nemalé peniaze.

V prvom skrátenom súdnom konaní začiatkom minulého roka sa sudca postavil na stranu de Vriesa. „Je pravda, že sa 11. septembra 2022 zúčastnil na Veľkej cene Talianska F1, ale urobil tak ako rezervný jazdec. V tom čase nemal zmluvu ako pretekársky jazdec. Len zaskakoval za iného pilota so zápalom slepého čreva,“ uviedol sudca. Rovnako tak odmietol obvinenie Investrandu, že jazdec ich neinformoval o podrobnostiach svojich zmlúv.

De Vries vtedy médiám vyjadril nádej, že záležitosť je uzavretá. Táto časť konania mala však skôr informatívny charakter. Okresný sudca v Amsterdame napokon rozhodol inak. Podľa jeho názoru sa de Vries nesmie odvolávať na svoj kontrakt s Mercedesom, jeho účasť na VC Talianska je vraj podstatnejšia ako dohoda s Mercedesom a preteky v Monze z neho urobili pretekárskeho jazdca v časovom rámci podľa pôvodnej dohody.

Bude teda musieť vrátiť pôžičku vo výške 250-tisíc eur, plus úroky spolu s polovicou svojho zárobku z AlphaTauri v roku 2023. Jazdec prostredníctvom svojho zástupcu uviedol, že zvažuje odvolanie.