logo F1online.sk

Todt dostal otvorený list: Aktivisti požadujú koniec tabakových firiem v F1

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2020

Formula 1 sa s tabakovými reklamami rozlúčila už pred mnohými rokmi, no tabakové spoločnosti v športe zostali. Propagácia ich produktov nie je taká nápadná a je zameraná hlavne na moderné technológie. A aj voči nim majú výhrady aktivisti, ktorí už prezidentovi FIA poslali otvorený list. Vyzývajú ho k tomu, aby si splnil svoje záväzky a ukončil tabakovú éru v F1.

Pod listom je podpísaných 101 aktivistických organizácií a jednotlivcov z 36 krajín sveta, ktorí sa združili v iniciatíve s názvom STOP. Jej cieľom je ochrana obyvateľstva pred tabakovými produktmi. V súvislosti s F1 zaujala ešte prísnejší postoj, keďže Formula 1 má druhý najvyšší podiel fanúšikov do 25 rokov medzi všetkými svetovými športami, ale zdôrazňuje aj potrebu ochrany životného prostredia.

Autori sa opierajú o fakt, že v roku 2019 investovali tabakoví giganti Philip Morris a British American Tobacco (BAT) do Formuly 1 takmer sto miliónov dolár a v tejto sezóne majú v pláne túto sumu ešte o 15 miliónov navýšiť. Deje sa tak prostredníctvom iniciatívy Mission Winnow, ktorej logo pripomína značku Marlboro, a v prípade partnerstva s McLarenom cez kampaň A Better Tommorow, ktorá propaguje nové tabakové produkty, ktoré BAT označuje ako “produkty s potenciálne znížením rizikom”.

FIA oficiálne podporuje Rámcový dohovor OSN o kontrole tabaku, ktorý zakazuje reklamu, propagáciu a sponzoring tabakových produktov, no na druhej strane nereaguje na výzvy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zakázať pôsobenie tabakových firiem v F1, konštatujú autori listu.

“Záväzok FIA chrániť planétu a podporovať bezpečnosť je len pretvárka, ak pokračuje v poskytovaní platformy pre tabakový sponzoring, ktorý prispieva k zabíjaniu ľudí a ničení planéty,” píše inciatíva vo svojom liste Jeanovi Todtovi. “Aj keď sa FIA podarilo zredukovať uhlíkovú stopu Formuly 1 o 256 551 ton (2019), tak pokračuje v tom, že prispieva k 840-tisícom tonám cigaretových ohorkov ročne. Toto ohromné množstvo odpadu zabíja zvieratá, znečisťuje pôdu a moria, spomaľuje udržateľný konzum a podkopáva základné princípy práce Organizácie spojených národov.”

“Vidíme konflikt medzi pozíciou pána Todta ako prezidenta FIA, vedenia športu, ktoré podporuje záujmy tabakového priemyslu, a jeho záväzkom v súvislosti s verejným zdravím ako reprezentanta OSN. Tvrdenia FIA o tom, že je ‘PurposeDriven’ (iniciatíva FIA v oblasti životného prostredia, technológií, udržateľnosti, rovnosti…, pozn. red.) sú len plané reči, keď sa pozrieme na odpor, aký kladie pri zastavovaní pôsobenia tabakového priemyslu v športe,” píše Phil Chamberlain z Univerzity v Bathe a partner hnutia STOP. “Tabakový priemysel je hlavným hnacím motorom chorôb a smrti; cieli na mládež, ženy, minority a ďalšie zraniteľné skupiny; profituje na tom, že využíva zraniteľných pracovníkov na tabakových farmách a škodí životnému prostrediu.”

Mary Assuntová zo Svetového centra pre tabakovú kontrolu dodáva: “Vyzývame FIA, tento problém nemôže ignorovať. Zaviazala sa k odstráneniu tabaku zo športu, no pod jej dohľadom je míňanie tohto priemyslu na vzostupe. FIA nemôže tvrdiť, že je regulačný orgán, ak nedokáže mať pod kontrolou preteky a zbavuje sa zodpovednosti výhovorkami. Žiadame FIA, aby od F1 požadovala koniec tabaku.”

Súvisiace články