logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne: Ford sa vracia do Formuly 1, bude z neho dodávateľ motorov

Ford, ilustračné
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala3. 2. 2023

Menoslov dodávateľov pohonných jednotiek vo Formule 1 sa rozrastie o ďalší zvučný pojem. Do kráľovnej motoršportu sa po dlhej odmlke vracia americká automobilka Ford, ktorá o svojom príchode informovala v piatok len krátko pred predstavením monopostu Red Bullu RB19. Ford sa na pretekárskych okruhoch oficiálne predstaví zároveň s príchodom nových pravidiel v roku 2026.

Už aj vrabce na stromoch štebotali o tom, že v piatok máme okrem predstavenia Red Bullu čakať niečo veľké. Dočkali sme sa oficiálneho potvrdenia príchodu automobilky Ford do Formuly 1, ktorá sa tak vracia prvýkrát od roku 2004. V tom čase predala továrenský tím Jaguaru zhodou okolností práve Red Bullu, s ktorým chce spojiť sily. Vraj preto nie je žiadnou náhodou ani to, že si Red Bull zvolil za dejisko odhalenia nového auta práve americký New York.

“Toto je začiatok novej vzrušujúcej kapitoly v motoršportovom príbehu Fordu, ktorý započalo víťazstvo môjho pra-prastarého otca, ktoré pomohlo naštartovať našu spoločnosť,” uviedol Bill Ford, výkonný predseda automobilky. “Ford sa vracia do kráľovnej motoršportu a do jednej z najpoprednejších platforiem prináša dlhú tradíciu inovácií, udržateľnosti a elektrifikácie.”

Ford vo svojom spoločnom vyhlásení so zástupcami FIA a F1 neuviedol, s kým má spojiť svoje sily, no odpoveď na túto otázku je už všetkým jasná. Čierne na bielom to budeme mať po 15:00.

“Na svete je len niekoľko výrobcov, ktorí majú históriu plnú takých úspechov ako Ford,” poznamenal prezident FIA Mohamed bin Sulajem. “Jeho návrat do šampionátu F1 je skvelou správou a poukazuje na úspech pravidiel pohonných jednotiek pre rok 2026, ktoré majú vo svojom srdci záväzok udržateľnosti a šou. Samozrejme, pre nepretržitý rast svetovej top motoršportovej série je dôležitý zväčšujúci sa záujem z USA.”

Návrat Fordu víta aj šéf efjednotky Stefano Domenicali. “Dnešné správy, že Ford príde do Formuly 1 v roku 2026, sú pre šport skvelé. Tešíme sa na to, keď ich uvidíme pripojiť sa k neskutočným automobilovým partnerom, ktorých už máme vo Formule 1. Je to globálna značka so skvelou históriou v motoršporte a automobilovom svete. V našej platforme vidia obrovskú hodnotu, ktorú prináša prostredníctvom viac než pol miliardy fanúšikov po celom svete.”

Najmä mladším fanúšikom Formuly 1 môže byť značka Ford trochu vzdialená, no vedzte, že v histórii najprestížnejšej motoristickej série zohrala veľmi veľkú rolu. Ford je historicky tretím najúspešnejším dodávateľom pohonných jednotiek, keď “mal prsty” v desiatich konštruktérskych a trinástich jazdeckých tituloch od Grahama Hilla a Lotusu v roku 1968 až po Michaela Schumachera a Benetton v roku 1994.

Samotný Ford má pri svojom mene až 176 triumfov. Koľko ich pridá do svojich štatistík po roku 2026?

Súvisiace články

Diskusia