logo F1online.sk

Seidl: Trúfame si zabojovať o tretie miesto

Lando Norris
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 8. 2020

McLaren má po šiestich podujatiach na konte 62 bodov, kým pred rokom ich mal v rovnakej fáze sezóny „len“ 30. Tradičná britská značka naďalej robí pokroky a nevzdáva súboj o tretie miesto v Pohári konštruktérov, čo by bolo najlepšie umiestnenie od sezóny 2012.

V sezóne 2012 vyhral McLaren sedem pretekov a 378 bodmi dosiahol na tretiu priečku. Podobné výsledky v tomto roku určite čakať nemôže, no naďalej dokazuje progres, ktorý prišiel po reštrukturalizácii tímu.

Nie všetky doterajšie víkendy boli ideálne, no britský tím v každom z nich bodoval a drží si potrebnú konzistentnosť. Kým pred rokom sa takmer celú sezónu nachádzal na štvrtej priečke v úctivom odstupe od tretieho Red Bullu a s pomerne výrazným náskokom na piaty Renault, rok 2020 priniesol novú zápletku. McLaren je dokonca v súboji o tretie miesto a jeho priamymi konkurentmi sú Racing Point, Ferrari a zozadu útočí Renault. „Musíme byť realisti. Myslím si, že z pohľadu čistého výkonu sme v priamom súboji s Ferrari a Renaultom. Pokiaľ Racing Point využije celý potenciál svojho auta, tak bude náročné ich zdolať,“ povedal šéf britského tímu Andreas Seidl.

Strata McLarenu na tretiu priečku Racing Pointu je však len jednobodová a viackrát sme videli, že v pretekoch sa trochu strácala kvalifikačná rýchlosť „ružových Mercedesov,“ ako ich fanúšikovia familiárne nazývajú. „Avšak vďaka našim jazdcom a vďaka tomu, že vieme dobre zvládať preteky, máme stále šancu bojovať s Racing Pointami a jedným Red Bullom. Nevzdáme súboj o tretie miesto a budeme bojovať dovtedy, kým bude žiť naša šanca,“ pokračoval Seidl. A ak by v závere pretekov v Silverstone nepostihol Carlosa Sainza defekt, mohli mať „oranžoví“ aj o 12 bodov viac…

McLaren mal ťažkosti v Maďarsku a zdalo sa, že trápením bude aj okruh v Barcelone, ktorý má najmä v záverečnej časti trate podobnú charakteristiku ako Hungaroring. Obavy sa však rozplynuli a obaja jazdci predviedli veľmi dobrú kvalifikačnú i pretekovú rýchlosť. „V pretekoch sme mali jednoznačne štvrté najrýchlejšie auto a neboli sme ďaleko od Racing Pointu, čo je veľmi povzbudzujúce. Je to dôkaz, že sme sa s naším monopostom vydali správnym smerom. Sme na štvrtom mieste a bod pred Ferrari, čo je nesmierne motivujúce.“

Tradičný britský tím sa môže oprieť o dvoch spoľahlivých jazdcov a zdá sa, že veľmi dobre funguje aj strategické oddelenie. Kým v minulosti sa fanúšikovia tejto stajne často chytali za hlavu pri zlých strategických rozhodnutiach, dnes vďaka správnej stratégii dokážu Carlos Sainz a Lando Norris získať v pretekoch výhodu oproti súperom. „Aj v minulej sezóne sme voči ostatným tímom získali veľa bodov práve vďaka veľmi dobrej realizácii pretekov. Mám veľkú dôveru v náš pretekový tím na okruhu i podporný tím v továrni. Nesmieme sa však nechať uniesť. Uvedomujeme si, že k Mercedesu a Red Bullu je to stále veľmi dlhá cesta,“ vyhlásil Andreas Seidl.

Prichádzajú vysokorýchlostné trate, kde by tohtoročný McLaren mohol byť silný. Preteky v Spa budú zaujímavé pre Landa Norrisa, ktorý pred rokom jazdil takmer celý čas na vynikajúcom piatom mieste, no v nájazde do posledného kola po legendárnej hláške „It´s broken (Je to pokazené)“ odstavil po poruche motora svoj monopost. „Skutočne sa teším na to, čo môžeme ukázať v Spa. Pred rokom sme tam ukázali dobrú rýchlosť. Vieme, že naše auto má slabiny v pomalých zákrutách, takže sa tešíme na trate, ktoré nie sú tak závislé na pomalých sekciách,“ uzavrel Andreas Seidl.