logo F1online.sk

Autosport: Niels Wittich bude v roku 2023 jediným riaditeľom pretekov

Vlajka FIA, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 1. 2023

Čaká nás ďalší rok hľadania ideálnej vedúcej štruktúry vo vedení pretekov? Po fiasku na Veľkej cene Abú Zabí sa FIA snaží nájsť riešenie dávno existujúceho a dlho neriešeného problému s vedením pretekov. Základným pilierom snahy Medzinárodnej automobilovej federácie o zachovanie vlastnej kredibility ako riadiaceho orgánu Formuly 1 bude riaditeľ pretekov Niels Wittich.

Ten vlani nastúpil do funkcie ako nástupca Michaela Masiho, ktorý po zlyhaní na Veľkej cene Abú Zabí 2021 podpísal výpoveď, mlčanlivosť a vrátil sa domov do Austrálie. FIA prišla s originálnym plánom, ako ho nahradiť. Miesto jedného sme mali hneď dvoch riaditeľov pretekov, ktorí sa mali striedať.

Tento experiment zjavne nevyšiel. Eduardo Freitas bol po Veľkej cene Japonska z funkcie odvolaný a zvyšok sezóny odriadil Niels Wittich. Toto by sa podľa magazínu Autosport v novej sezóne nemalo zmeniť.

„V záverečnej fáze ročníka bola táto funkcia pridelená Wittichovi a predpokladá sa, že bude pokračovať aj v roku 2023,“ napísal britský magazín.

„FIA však chce zabezpečiť existenciu poriadneho plánu smerom do budúcna, ktorý vytvorí dobrého nástupcu. Riadiaci orgán tak nechce zveriť všetku zodpovednosť nad pretekmi len jednej osobe. Takže kým Wittich bude pokračovať, FIA sa chystá zaviesť intenzívnejší program školenia a rozvoja, ktorý pomôže vychovať budúcich riaditeľov pretekov a komisárov,“ napísal Autosport.

„Tento program bude oficiálne spustený budúci mesiac, keď FIA organizuje v Ženeve vôbec prvý Vysokovýkonný program pre funkcionárov, do ktorého sa už prihlásilo osem komisárov a šestnásť riaditeľov pretekov z celého sveta,“ dodáva Autosport.

Tréning sa tiež zintenzívni. Miesto jedného seminára raz ročne prebehne v jednom roku niekoľko webinárov, aby sa zabezpečil zlepšený dialóg o udalostiach v priebehu roka.

„Ako vidíte, zdedil som toho veľa,“ povedal na otvorení sezóny WRC v Monte Carle prezident FIA Mohamed bin Sulajem. „Nebudem hovoriť, že to bolo dobré dedičstvo, ale som veľmi rád, že sa cesty riaditeľov pretekov a komisárov posúvajú správnym smerom. Vo februári bude školenie v sídle FIA a potom uvidíte ďalšie zmeny vo vývoji.“

Súčasťou plánu je vraj aj to, že niektorí kandidáti budú Wittichom školení priamo počas veľkej ceny. Budú ho môcť sledovať priamo pri práci a čerpať tak nové vedomosti. Zatiaľ však ešte nevieme, kto by mohol mať túto česť. Podľa Autosportu medzi nimi pravdepodobne bude riaditeľ pretekov F3 Claro Ziegahn, riaditeľ pretekov F2 Rui Marques a niekto zo skúsených komisárov, napríklad Silvia Bellotová.

Súvisiace články