logo F1online.sk

Podpísať vo Formule 1 dlhodobý kontrakt je privilégium, myslí si Albon

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 1. 2023

Jedna z najčastejšie opakovaných právd Formuly 1: s dlhodobým kontraktom vo vrecku sa jazdcom funguje a pracuje omnoho jednoduchšie. Problém je však v tom, že získať tu aspoň dvojročnú zmluvu nie je nič jednoduché, zvlášť pre mladých pretekárov v tímoch zo stredu poľa. Takému Alexovi Albonovi sa to však vo Williamse podarilo a ako sám hovorí, je na seba veľmi hrdý.

Veľmi rýchly pád a potom aj vzostup. Keď britsko-thajský pretekár opustil Red Bull, aby uvoľnil miesto Sergiovi Pérezovi, visel nad jeho kariérou veľký otáznik. Dostať sa do Formuly 1 je ťažké, ale vrátiť sa tam, keď vás už vyhodili, býva neraz ešte ťažšie. Albon však dostal od Williamsu druhú šancu a bezo zvyšku ju využil. Dnes je hrdým držiteľom viacročnej zmluvy s týmto tímom.

„Myslím si, že posledné dva roky – jeden z nich bol veľmi stresujúci, druhý nervózny – som sa pripravoval na túto sezónu a pritom nevedel, čo očakávať,“ povedal Albon pre Motorsport.com.

„Podpísal som dlhodobú zmluvu, čo je jeden z najlepších pocitov. Ak mám byť úprimný, vo Formule 1 je to privilégium. Cítim sa veľmi dobre, som hrdý, jednoducho som hrdý na to, ako sa všetko vyvinulo.“

„Pre mňa bol život vo Formule 1 trochu ako jazda na horskej dráhe, išlo to zhora-dole a je to pekné pomyslenie, že teraz niečo budujem. Teším sa, že v novom roku budem pracovať s tímom, sústredím sa na vývoj auta a na to, čo by ste považovali za normálne veci, miesto obáv o budúcnosť a otázok, či vôbec budem mať kde jazdiť,“ povedal Albon.

Alex zažil vo svojej krátkej kariére i živote nemálo príkorí. Jeho mamu zatkli, odsúdili a časť života strávila vo väzení, vyhodil ho Red Bull, nemálo smoly mal aj v juniorských kategóriách a k tomu sa (ako to už býva) pridali aj finančné problémy.

Možno aj preto je dnes všetkými považovaný za „dobrého a milého chlapca“, čo je však v tomto biznise skôr na škodu než na osoh. Šanca však prišla a treba povedať, že Alex ju nielen využil, ale si ju aj plne zaslúžil.

„Sú to nervy, vzrušenie a zároveň aj trochu stres. Pýtate sa, ako vám to pôjde po roku mimo? Predsa len, za ten rok sa vytvorí trochu tej hrdze, keďže toto nie je normálny šport, kde môžete trénovať na záhrade. Musíte skrátka jazdiť,“ povedal Albon.

„Zároveň to bola moja druhá šanca, takže viete, že musíte dodať výsledky. Druhú šancu nedostane veľa ľudí a ja som mal to šťastie, že som ju dostal,“ dodal rodák z Londýna.