logo F1online.sk

Häkkinen víta nové mestské okruhy, no prízvukuje, že ich nesmie byť priveľa

Džidda, Saudská Arábia
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 1. 2023

Zatiaľ čo mnohí pretekári štartového poľa ako aj popredné osobnosti padoku mestské okruhy v láske veľmi nemajú, niektorí na ne naopak nedajú dopustiť. Medzi nich patrí bezpochyby Mika Häkkinen, ktorý by ich v kalendári privítal ešte viac. Všetko má však svoje medze. Uvedomuje si to aj samotný Fín, ktorý tvrdí, že počet mestských okruhov musí byť nanajvýš rovnaký ako počet tých bežných.

V časoch, keď Fín jazdil v F1 (1991-2001) sa v kalendári objavovali pravidelne len tri mestské okruhy – Monako, Austrália a Kanada. Dnes ich máme, ľudovo povedané, „habadej“. Len za posledné dva ročníky nám pribudli okruhy v Saudskej Arábii a Miami.

Pre nadchádzajúcu sezónu v kalendári F1 figuruje navyše ďalší nový mestský okruh, a to v Las Vegas. Spomedzi dvadsiatich troch veľkých cien sa až osem uskutoční za „bránami miest“. Ako už bolo uvedené, väčšine pretekárov a odborníkov sa tento aktuálne nastolený trend nepozdáva. Napríklad taký Max Verstappen sa pri argumentácii opiera aj o fakt, že moderné monoposty nie sú na pretekanie v mestách dostatočne prispôsobené.

Mika Häkkinen volí opačný prístup než Holanďan a na usporiadavaní  mestských veľkých cien sa snaží nachádzať predovšetkým pozitíva.

„Vieme, že mestá môžu ponúknuť veľmi veľa atrakcií pre fanúšikov,“ povedal Mika Häkkinen pre Top Gear.„V mestách sú reštaurácie, nákupné strediská, krásne hotely. Ľudia môžu sledovať preteky zo svojich balkónov.“

„A ak ľudia môžu počas sledovania pretekov zostať na lodi, je to fakt luxus. Formula 1 je luxusný biznis, kde si môžu ľudia vychutnať neuveriteľnú atmosféru. Myslím si, že je skvelé, že máme preteky v mestách.“

Hoci Häkkinen mestské okruhy chváli, zdôrazňuje, že je potrebné zachovať určitú rovnováhu a kalendár Formuly 1 nimi nepresýtiť.

„Každé jedny preteky sa nemôžu odohrávať v mestách a rovnako tak sa preteky nemôžu uskutočňovať len mimo miest. Musí byť nastolená rovnováha.“

„Musíte zachovať zdravý rozum. Vieme, že mestské preteky si vyžadujú kompromisy. Nemôžete pohybovať veľkými budovami, nemôžete mať veľké prevýšenia v zákrutách. Musíte robiť kompromisy. V živote to prebieha tak isto. Nemôžeme mať všetko, čo si len zaumienime,“ doplnil Häkkinen.

Súvisiace články