logo F1online.sk

Hamilton nemá skúsenosti s Talianmi, bude to preňho veľká zmena, hovorí Häkkinen

Lewis Hamilton, Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala6. 3. 2024

Lewis Hamilton si doteraz vyskúšal prácu len v dvoch tímoch. Od začiatku svojej kariéry až do roku 2012 pôsobil v McLarene, aby následne prestúpil do Mercedesu a v ňom zotrval až dodnes. Mika Häkkinen ho preto pripravuje na to, že o rok ho čaká veľká výzva; vo Ferrari bude veľa vecí fungovať úplne inak.

Aké krajšie ukončenie formulovej kariéry by si jazdec mohol želať, ako vyhrať titul so Scuderiou Ferrari? Lewis Hamilton je po Fernandovi Alonsovi a Sebastianovi Vettelovi už tretím šampiónom v rade, ktorý sa pokúsi dostať do Maranella majstrovskú trofej.

Nebude to však ľahká cesta. Okrem toho, že sa dostane do úplne cudzieho prostredia, bude mať vedľa seba aj veľmi silného kolegu. Charlesa Leclerca mnohí pasujú do roly najlepšieho kvalifikanta v padoku, navyše je vo Ferrari ako doma.

“Vidím na ňom, že chce vyhrať. Chce vyhrať ako každý iný,” hovorí o prestupe Lewisa Hamiltona do Ferrari Mika Häkkinen, ktorého vyspovedal portál planetf1.com. “S Mercedesom to už zažil. Teraz si azda myslí, že Mercedes mu už nedokáže poskytnúť víťazné auto.”

Lewis Hamilton a Frédéric Vasseur sú si blízki a pred spečatením prestupu sa určite bavili aj o víziách a možnostiach Ferrari. “Pravdepodobne vidí príležitosť, že Ferrari mu môže dodať ten víťazný monopost. Bude to však preňho veľká zmena,” upozorňuje, “pretože dlhé, dlhé roky strávil v britskom tíme — nazvime ho tak.”

Mercedes v skutočnosti preteká pod nemeckou vlajkou, ale samotný tím je v prvom rade britský. “Teraz ho vymení za taliansku stajňu, s čím nemá skúsenosti. Môže to byť preňho dosť veľká zmena. Musí pochopiť filozofiu a štýl práce. Tým netvrdím, že nepracujú správne alebo nerobia tie správne veci, len že je to veľká zmena.”

Leclerc to Hamiltonovi neuľahčí

Hamilton to mal po Rosbergovom ukončení kariéry relatívne ľahké. Valtteri Bottas ho síce na istom type okruhov dokázal porážať, no chýbala mu potrebná konzistentnosť, aby sme ho mohli považovať za skutočného súpera v boji o titul. George Russell mu dokázal byť vyrovnaným súperom, no vtedy už monopost Mercedesu nemal prívlastok víťazný.

Charles Leclerc je ďalším jazdcom z kategórie budúcich hviezd. “Charles pôsobí v ich tíme už naozaj dlhý čas. Je to veľmi talentovaný jazdec a auto je mu šité na mieru. Podľa môjho názoru to nebude také jednoduché.”

V každom prípade zmena prostredia by Hamiltonovi po dvoch ťažkých rokoch mohla prospieť. “Je v tej fáze kariéry, keď musí byť veľmi vzrušujúce a motivujúce pokračovať v tomto športe ďalej. Myslím si, že to otvára príležitosti aj pre ďalších jazdcov. Čaká nás dôležitý rok, pretože vyprší veľa zmlúv a dôjde k mnohým zmenám.”

Bude však talianske prostredie pre Hamiltona tým pravým? “To je nemožné predpovedať,” odvetil Häkkinen. “Všetko je to o aute. Ak dokážu postaviť auto a odstrániť ich problémy, táto možnosť tu bude.”