logo F1online.skF1online.sk

Häkkinen radí McLarenu, aby uprednostnil Norrisa: Sám som takto prišiel o titul

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2024

Mika „Nostradamus“ Häkkinen bol vo svojich predpovediach za posledný rok a pol mimoriadne presný. Najprv prorokoval vzostup svojho bývalého tímu z dna až na pódiá a nemýlil sa ani vlani v decembri na EisKing Tour v Bratislave, keď stajňu z Wokingu označil za favorita sezóny 2024. Teraz dvojnásobný majster sveta ponúka McLarenu radu, ktorou hovorí za mnohých fanúšikov britskej stajne.

Mali by Zak Brown a Andrea Stella uprednostniť Landa Norrisa s cieľom zaútočiť na jazdecký titul? Podľa nejedného názoru malo americko-talianske duo urobiť tento krok už dávno. Aj v Taliansku sa však ukázalo, že McLaren nemá tímovú jednotku a tím na toto rozhodnutie doplatil, dokonca by sa dalo povedať, že chlapci v pápajovom boli za hlupákov.

Počínanie vedenia stajne viedlo viacerých k špekuláciám, že Piastri – poučený skúsenosťami svojho manažéra Marka Webbera – má v zmluve špeciálnu klauzulu, podľa ktorej ho nesmie McLaren „degradovať“ do pozície tímovej dvojky. Takáto klauzula, ak je skutočná, však môže tímu poriadne uškodiť v boji o jazdecký titul.

„Je to veľmi ťažká otázka, pretože v hre je množstvo faktorov. Keď sa chladne pozriete na čísla, musí to byť jasné: rýchlejší jazdec dostane všetky zásluhy a druhý pilot robí, čo sa mu povie,“ povedal Mika Häkkinen o tímovej réžii.

„Obaja jazdci majú šancu vyhrať preteky. Ak sa im to však nepodarí, treba hodiť na stôl hromadu papierov a vyhlásiť, že takto to ďalej nejde!“ vyhlásil majster sveta z rokov 1998 a 1999.

Ten svojmu bývalému tímu odporúča chladný pragmatizmus. Možno už nie je o päť minút dvanásť, možno je dokonca päť minút po dvanástej, ale lepšie neskoro než nikdy. McLaren podľa Häkkinena musí urobiť jednoznačné rozhodnutie. „Talianske preteky mnohé zmenili. Ja by som na ich mieste okamžite uprednostnil Norrisa. V tomto okamihu je to úplne logické. V minulosti to nebolo tradičnou súčasťou politiky McLarenu, ale tím musí dospieť ku konsenzu,“ vyhlásil Häkkinen.

Vychádza pritom aj z vlastnej skúsenosti. V roku 2000 totiž prehral boj o titul s Michaelom Schumacherom a sám v priebehu sezóny stratil niekoľko bodov, ktoré si nakoniec odniesol jeho tímový kolega David Coulthard. Ron Dennis nemal tímovú réžiu v obľube, niežeby bol taký športový, ale rád vo svojom tíme povzbudzoval tvorivé napätie a súťaživosť. Okrem toho nechcel, aby jeden jazdec prerástol celý tím. V roku 2000, ale hlavne v roku 2007, však zistil, že niekedy to nie je najrozumnejšie riešenie.

„Vyhral som prvý titul, potom druhý a spanilá jazda pokračovala. V roku 2000 sme išli opäť na titul a ja som vo vysielačke i v garáži niekoľkokrát povedal, nech prikážu Davidovi, aby ma pustil dopredu. Nedávalo mi to žiaden zmysel. Mal som šancu na titul a tento chlapec ma spomaľoval,“ spomína Häkkinen.

„Určite ma to pripravilo o titul. Bolo to vyčerpávajúce. Samozrejme, chápal som Davidov postoj, aj on mal šancu na titul, ale… no tak! Zas a znova sa ukazovalo, že ten chlap bol o tri alebo štyri desatiny pomalší v kvalifikácii. Povedal som im, že keď ma na štarte predbehne, neberte mi body v boji o titul. Politika McLarenu však bola odlišná,“ dodal Mika.

Súvisiace články

Diskusia