logo F1online.skF1online.sk

Pád Red Bullu má na svedomí aj Pérez, vysvetľuje Mika Häkkinen

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala8. 9. 2024

Red Bull stojí po období dominancie pred ťažkou úlohou: Pokúsiť sa nájsť svoju stratenú formu. Ako sa však vôbec mohlo stať, že sa červení býci takto prepadli? Mika Häkkinen neukazuje prstom len na odchod Adriana Neweyho či problémy s vyvážením, ale aj na Sergia Péreza, ktorý je svojmu tímu skôr na príťaž.

Od roku 2014 sme zažili viacero menších zmien pravidiel, no Mercedes sa až do posledného roka s plochými podlahami držal na čele štartového roštu. Po ňom nastúpil Red Bull, ktorý v roku 2023 rozdrvil konkurenciu na prach a nevídaným spôsobom vyhral takmer všetky preteky sezóny.

Po najdominantnejšom ročníku sa však Red Bull ocitol vo veľkých problémoch, ktoré má na svedomí aj Sergio Pérez. To si myslí Mika Häkkinen, ktorý pre Unibet hodnotí aktuálnu sezónu a vysvetľuje, že Mexičanove dáta boli na účely vývoja nepoužiteľné, a tak technici z Milton Keynes pracovali s istým hendikepom.

“Tým, že som bol v minulosti pretekár, mi nie je príjemné hovoriť o iných jazdcoch a najmä kritizovať iného jazdca,” uviedol dvojnásobný majster sveta Mika Häkkinen. “Formula 1 je však veľmi krutý šport a v tíme sú dvaja jazdci. Títo dvaja medzi sebou prirodzene súperia ešte pred tým, ako začnú súperiť s ostatnými. Rozdiel medzi Maxom a Sergiom sa však neustále zväčšoval.”

“To znamená, že z toho nečerpáte dáta. Nezískavate informácie z oboch monopostov, ktoré potrebujete, aby ste boli schopní auto vyvíjať čo najrýchlejšie, ako je to nutné. Toto je ozajstný hendikep vývoja v Red Bulle,” podotýka fínsky jazdec.

Red Bull sa netajil tým, že stavia monopost tak, aby podal čo najlepší výkon. To však rozhodne neznamená prispôsobovať ho pomalšiemu jazdcovi, ktorého spätná väzba tím neposúva vpred. Pérez sa totiž mohol snažiť len dotiahnuť na Verstappena, nie vylepšiť výkonnostný strop auta. Strop mohol dvíhať len Holanďan.

“Ako som povedal, je ťažké kritizovať jazdca a ja sa kritike snažím vyhýbať. Chcem len pomenovať fakty,” pokračoval Häkkinen. “Potrebujete dvoch pilotov, ktorí pôjdu na plný plyn, aby tím mohol nazbierať potrebné údaje, porovnal, aký dopad majú úpravy v nastaveniach na aerodynamiku monopostu, alebo čo robia s autom po mechanickej stránke.”

Tímu inžinierov pod vedením Pierra Wachého tieto údaje chýbajú. “Počas súťažného víkendu to musíte neustále porovnávať. Času je pomerne málo, takže len s pomocou jedného auta nedokážete posunúť tím vpred. Potrebujete dva monoposty. Potrebujete dvoch jazdcov. Sergio Pérez nebol schopný toto Red Bullu doručiť a to má vplyv na ich úspechy. Je to veľmi negatívna záležitosť.”

Najväčším súperom Red Bullu je momentálne McLaren, ktorý sa môže spoľahnúť na Landa Norrisa aj Oscara Piastriho. Mladý Austrálčan má ešte veľký priestor na zlepšenie, no už teraz má nad Pérezom jednu jasnú výhodu: Jeho spätná väzba má pre tím veľkú hodnotu, vďaka čomu budú inžinieri pri vývoji pamätať aj na jeho požiadavky.

Podľa Häkkinena by mal mať Pérez dostatok skúseností na to, aby Red Bullu dokázal pomôcť. “Sergio Pérez je vo Formule 1 už dlho. Toto nie je jeho prvý ani druhý rok. Je tu už dlho. Mal príležitosť preskúmať samého seba, pochopiť samého seba a zistiť, čo potrebuje, aby sa stal tímovou jednotkou. On však v tomto zlyhal.”

“Nechcem tvrdiť, že mu chýba talent. Myslím si, že ostatné parametre Sergiovi neumožnili dostať sa na potrebnú úroveň, aby sa vyrovnal Maxovi Verstappenovi a tímu doručil to, čo od neho potrebuje na vybudovanie víťaznej stajne,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia