logo F1online.sk

Häkkinen prišiel s ďalším proroctvom: Pérez skončí v Red Bulle

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2024

Keď sa Mika Häkkinen pustí do proroctiev a predikcií, okamžite zbystríme pozornosť. S trochou toho zveličenia môžeme povedať, že z fínskeho šampióna sa stal dvorný veštec Formuly 1. Šialená predpoveď o vzostupe McLarenu mu v minulej sezóne vyšla absolútne dokonale. Po jeho poslednom proroctve by mal spozornieť hlavne pilot Red Bullu Sergio Pérez.

Na takúto predpoveď však nepotrebujete mať zvláštne veštecké schopnosti alebo čarovnú krištáľovú guľu. Výkony Sergia Péreza v minulej sezóne totiž neboli nijak ohurujúce. Niektorí dodnes nechápu, ako si dokázal udržať svoje miesto. Dôvodom je pravdepodobne platná zmluva, neschopnosť programu Red Bullu vychovať adekvátnu náhradu a v neposlednom rade aj neochota ostatných pilotov vyzvať Maxa Verstappena vo veľmi špecifickom aute a v prostredí, na ktoré už pred Pérezom doplatili Alex Albon a Pierre Gasly.

Vo Formule 1 sa však situácia môže rýchlo zmeniť a keď bude Mexičan pokračovať v týchto výkonoch, v Red Bulle budú možno radi za akúkoľvek náhradu. Zvlášť keď sa konkurencia dostane v roku 2024 oveľa bližšie, môže tím kruto doplatiť na nevyrovnanosť svojej jazdeckej dvojice. Šampión z rokov 1998 a 1999 Mika Häkkinen má teda na vec jednoznačný názor.

„Zvyčajne je v tíme jeden alebo druhý pilot pomalší. V prípade Red Bullu je tým pomalším Pérez. V poslednom čase je to celkom jasné,“ povedal Fín pre Unibet.

„Ak ten pomalší akceptuje situáciu, vie dobre komunikovať s médiami a tímom, vie rozvíjať auto, je motivovaný a dokáže sa udržať v rozmedzí troch alebo štyroch desatín od tímového kolegu, potom to podľa mňa nie je vôbec také hrozné. Myslím si, že je to pre tím dobrá situácia,“ skonštatoval Häkkinen.

„Ak sa však začne sťažovať, začne obviňovať tím, že mu nedal dobré auto, nie je motivovaný a výsledky kolíšu, nejde o ideálnu situáciu. Vtedy sú potrebné zmeny. Viem, že mexický pretekár v kokpite je pre Red Bull dôležitý. Mexiko je veľký trh, čo má na veci svoj vplyv,“ hovorí dvojnásobný šampión.

Ten však následne vyslovil to, čoho sa v jeho prípade obávajú všetci – proroctvo. Aj bez neho však musí byť Pérezovi jasné, že sa nad ním sťahujú mračná, najmä keď mu nevyjde štart do novej sezóny. „V konečnom dôsledku ste v tíme preto, aby ste pretekali, prinášali dobré výsledky a pomáhali zlepšovať auto. Nemôžete sa spoliehať len na jedného jazdca. Potrebujete mať dvoch pilotov na určitej úrovni, aby ste mohli auto rozvíjať. Má Pérez v Red Bulle nejakú budúcnosť? Podľa mňa je to veľmi nepravdepodobné,“ prehlásil Häkkinen.