logo F1online.sk

Wolff naznačil, že Mercedes si svoj koncept ponechá: Stále je v ňom množstvo potenciálu

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2023

Sezóna 2022 bola pre tím Mercedes neúspechom, ale môže poslúžiť ako veľmi pevný stavebný kameň na ceste za ďalšími úspechmi. S agresívnym konceptom bojovali inžinieri prakticky po celý rok a nakoniec sa im ho podarilo ako-tak zvládnuť. Niektoré problémy monopostu W13 sa však podarí vyriešiť len skonštruovaním úplne nového nástupcu a v Brackley podľa slov šéfa Tota Wolffa nemajú nič isté.

Po roku práce sa vývoj konceptu Mercedesu posunul na celkom inú úroveň a všetko nasvedčuje tomu, že inžinieri sa vyslovili pre ponechanie konceptu aj pre sezónu 2024, avšak zároveň budú musieť pristúpiť k niekoľkým kritickým zmenám. K zmene konceptu však podľa všetkého nedôjde.

Aj Toto Wolff totiž naznačil, že sa v tomto dizajne stále skrýva potenciál, ktorý sa v minulom roku nepodarilo odkryť. Šéf stajne však naďalej zaujíma postoj preňho tak typicky pesimistický.

„Myslím si, že sa nám podarilo porozumieť, prečo sme spadli dolu, kde sa skrývali naše nedostatky a kde sa objavili medzery v našom chápaní,“ povedal médiám Wolff. „Tvrdo pracujeme v úsilí poslať na trať auto, ktoré toto všetko vyrieši. Až na trati na predsezónnych testoch však zistíme, či sa nám podarilo odomknúť potenciál, ktorý podľa nás v aute vždy bol.“

„Niet pochýb o tom, že keď začnete sezónu so stratou pol sekundy, bude organizácie ako Red Bull alebo Ferrari náročné dobehnúť. Sme nesmierne odhodlaní to dokázať, ale zároveň si musíme nastaviť realistické očakávania,“ dodal Wolff.

Vlani museli v Mercedese čakať na realistickú šancu zvíťaziť až do Veľkej ceny USA. Tam inžinieri priniesli balík vylepšení, ktorý fungoval naozaj dobre a Lewis Hamilton i George Russell bojovali po zvyšku roka o popredné priečky. Šance mali v Austine, Mexiku aj v Brazílii.

Pred štartom sezóny je cieľom Mercedesu dostať sa už od začiatku roka aspoň na úroveň najlepších. „Ak sa nám bude dariť tak, ako dúfame, potom by sme sa chceli zapojiť do bojov na samotnom čele štartového poľa. Myslím si, že tam treba začať,“ hovorí Wolff.

„Neberieme to však ako samozrejmosť. Môže sa pokojne stať, že rozostupy sa v porovnaní s koncom minulej sezóny nezmenia. Myslím si, že v našom aute, jeho koncepte i spôsobe jazdy je ešte množstvo potenciálu a možno krivka nášho vývoja bude v nasledujúcich mesiacoch strmšia,“ dodal.