logo F1online.sk

FIA by nemala byť platformou pre šírenie osobných názorov, odkázal Sulajem

Christian Horner a Mohamed bin Sulajem
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2023

Od nového roka vstúpili v Športovom kódexe FIA do platnosti niektoré zmeny a ako to už býva, viaceré vyvolali verejnú diskusiu. Hlavne v súvislosti s majstrovstvami sveta vo futbale pútali v posledných mesiacoch pozornosť „politické prejavy“, hoci urobiť pevnú čiaru medzi politickým názorom a podporou ľudských práv nie je jednoduché.

Pretekov na Blízkom východe nám stále pribúda a pribúda. S tým je spojené riziko nešváru medzi despotickými diktatúrami v tomto kúte sveta a snahou niektorých jazdcov upútať pozornosť na tieto otázky. FIA je ďalšou, ktorá sa pokúsila urobiť čiaru medzi politickým prejavom, šírením svojho názoru, slobodou slova a poukazovaním na nedodržiavanie ľudských práv.

Urobila tak značne vágnou úpravou športových pravidiel, podľa ktorej sú všetci účastníci najnovšie povinní zachovávať neutralitu FIA a zdržať sa „politických, náboženských a osobných stanovísk“. Čo sa tým myslí si zrejme musíme vyvodiť z kontextu, keďže federácia si už nedala tú nadprácu, aby tieto pojmy nejako obšírne zadefinovala, čím otvorila stavidlá pre ďalšie spory a obchádzanie tohto pravidla.

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Mohamed bin Sulajem však trvá na svojom a tento krok považuje za správny. „Zmenu sme vykonali so schválením a po konzultácii so Svetovou motoristickou radou.“

„Ja verím v tento šport,“ prehlásil Sulajem. „Chceme stavať mosty. Môžete použiť šport na mierové dôvody a podobne. Nechceme však, aby FIA slúžila ako platforma pre šírenie osobných názorov. Odklonili by sme sa tým od športu.“

„Čo robia jazdci najlepšie? Jazdia. Sú v tom dobrí, toto je ich biznis, starajú sa o šou a sú hviezdami. Nikto im v tom nebráni. Sú tu iné platformy, kde sa môžu vyjadriť, ako chcú. Každý má túto možnosť,“ dodal prezident FIA.

Sulajem pritom odmieta, že by jazdcom „zatváral ústa“, hoci v samotnom spomínanom článku sa uvádza, že FIA môže udeliť výnimku z tohto pravidla. „Mám svoje vlastné názory, dobre, ale to neznamená, že na to využijem FIA. Tá by mala zostať neutrálna.“

Podľa jeho slov potom o možnej vine a nevine jazdca rozhodnú komisári rovnako, ako o akomkoľvek priestupku na trati. „Keď niečo máte, požiadajte o povolenie. Ak nie, alebo ak urobíte inú chybu, tak je to ako prekročiť rýchlosť v boxoch. Komisári majú plnú moc, nie prezident FIA,“ odkázal Sulajem.

Súvisiace články