logo F1online.sk

Brundle o odchode Seidla: Zlé správy pre Norrisa

Lando Norris a Andreas Seidl
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 12. 2022

Fanúšikovia Ferrari nakoniec nie sú jediní, ktorých budú počas zimy zžierať obavy a pochybnosti. Kým sa však nezanedbateľná časť (možno dokonca veľká väčšina) fanúšikov červeného tímu zo zmeny radovala, v takom McLarene panovala po nečakanom odchode Andreasa Seidla úplne opačná emócia. Podľa komentátora Martina Brundla sú obavy na mieste.

Prišlo to ako blesk z jasného neba. Odchody Josta Capita z Williamsu a Andreasa Seidla z McLarenu nikto nepredvídal, ale stalo sa a tieto tímy už čelia novej realite.

Audi si vybralo Seidla ako muža, ktorý povedie projekt nemeckej automobilky vo Formule 1. Nastúpiť mal až o niekoľko rokov, ale Zak Brown mu vyšiel v ústrety a bývalý šéf Porsche v šampionáte vytrvalostných pretekov začne pracovať na trase Hinwil-Neuburg už o niekoľko dní. McLaren tak prišiel o svojho najdôležitejšieho muža a symbol napredujúcej prestavby, ktorá mala stajňu z Wokingu vyniesť späť do boja o víťazstvá.

Na svojho šéfa sa do veľkej miery spoliehala aj najväčšia hviezda tímu Lando Norris, ktorý z tejto zmeny istotne nebol nadšený a podľa bývalého pilota Martina Brundla by bola nespokojnosť na mieste.

„Niet pochýb o tom, že strata Andreasa Seidla je pre McLaren zlou správou smerom do budúcna,“ povedal dnes už úspešný komentátor pre svojho zamestnávateľa – britskú televíziu Sky Sports.

„S koncernom Volkswagen a s Porsche mal dlhodobé vzťahy, takže dokážem pochopiť jeho krok a takisto dokážem pochopiť, prečo to McLaren chcel urýchliť. Toto však rozhodne nepotrebovali,“ povedal Brundle, pričom drvivá väčšina fanúšikov tohto tímu to istotne cíti rovnako.

Ten však vo svojej analýze zvlášť hovorí o britskej superhviezde Landovi Norrisovi, ktorý má s McLarenom taktiež dlhodobú zmluvu, dokonca mali mať obaja kontrakt do konca sezóny 2025. Seidl si ten svoj neodpracoval do konca a keď bude McLaren pokračovať v takých výsledkoch, aké sme videli v uplynulej sezóne, istotne príde na pretras aj budúcnosť Landa Norrisa.

„Pre McLaren je veľkou vecou otvorenie ich nového veterného tunela v roku 2024,“ hovorí Brundle. „Lando to bude sledovať a pýtať sa sám seba: ‚Prečo Andreas preskočil na inú loď? Čo Andreas videl na Audi, že im dal prednosť pred McLarenom?‘“

„Oscar bude taktiež sklamaný, pretože s Andreasom absolvoval všetky diskusie a spoločne si predstavovali ich budúcnosť. Oscara presvedčil, aby prišiel a Landa aby ostal.“

„Lando má však veľmi blízko k Zakovi Brownovi a odvádza tam vynikajúcu prácu. McLaren má dobrú štruktúru, takže by som ani v najmenšom hneď nepanikáril, ale toto skrátka nemôžete vnímať ako dobré správy,“ dodal Brundle.