logo F1online.sk

Ďalšie motorové prekvapenie: Na spoluprácu s Red Bullom sa vraj hotuje Ford

Red Bull, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 12. 2022

Na automobilky sme vo Formule 1 čakali dlhé roky. Kým pred asi dvadsiatimi rokmi sme tu mali Ferrari, BMW, Mercedes, Renault, Hondu, Toyotu, Ford a Cosworth, teraz skáčeme po strop od radosti, že sa pripojí Audi ako piaty dodávateľ pohonných jednotiek. Avšak obnovený záujem o Formulu 1 medzi automobilkami dokumentujú aj početné mediálne špekulácie. Tie sa tentokrát týkajú amerického giganta Ford.

Audi je zatiaľ jediným novicom spomedzi automobiliek, ale v médiách sa v poslednom roku hovorilo o množstve mien. Veľmi hlasno sa skloňovalo Porsche a takisto Honda, ktorá sa v tejto súvislosti skloňuje dodnes. Sám Stefano Domenicali hovoril o záujme tajomnej a nepomenovanej automobilky. V médiách sa potom objavila správa, že by sa mohlo jednať o kórejský Hyundai.

Teraz tu máme ďalšie meno a je ním americký gigant Ford. Ten o Formulu 1 ani „nezakopol“ odkedy jeho stámiliónová investícia do tímu Stewart a následné premenovanie na Jaguar skončilo obrovským fiaskom. Ford následne stajňu z Milton Keynes za libru predal istému Dietrichovi Mateschitzovi, presnejšie povedané jeho spoločnosti Red Bull.

Odvtedy prejavil americký Ford o Formulu 1 minimálny záujem, ale zdá sa, že nárast jej popularity v tomto kúsku sveta núti automobilku tento postoj prehodnotiť. Podľa medializovaných informácií však nemieni investovať miliardy a vybudovať vlastný tím. Američania vraj dokonca nemajú ani záujem postaviť vlastný motor. Šípite správne, že táto debata nás zavedie späť do Milton Keynes, ktoré sa Fordu pred dvadsiatimi rokmi stalo osudným.

Existuje totiž možnosť, že by sa niektorá automobilka predsa len mohla s Red Bullom dohodnúť. Porsche to síce nevyšlo, ale ostatní možno nebudú mať také prehnané nároky. Keď ste ochotní zaplatiť ťažké peniaze za „nálepku“, prispieť nejakou tou technickou podporou a neohrozíte nezávislosť tímu, možno sa dohodnete.

Presne tak by podľa portálu Autosport mohla vyzerať spolupráca medzi Fordom a Red Bullom. Po kolapse dohody s Porsche a špekuláciách, že by Honda mohla s týmto tímom pokračovať ako kľúčový partner pre elektrický pohon, ktorý bude od roku 2026 zohrávať významnejšiu úlohu, prišli médiá s ďalšou teóriou.

„Teraz však zdroje odhalili, že Ford skúma svoje možnosti s Red Bullom, pričom tieto dve spoločnosti už spolupracujú vo WRC,“ píše vo svojom článku portál Autosport, ktorého autormi sú reportéri Jonathan Noble a Roberto Chinchero.

„Predpokladá sa, že Ford uprednostňuje úplne inú cestu než Porsche, ktoré chcelo mať viac kontroly nad tímom Red Bull a tiež vlastniť jeho akcie.“

„Naproti tomu Ford nemá žiadny záujem o akékoľvek formálne vlastníctvo a predpokladá sa, že s radosťou Red Bullu prenechá velenie pri vývoji pohonnej jednotky, pri ktorej môže asistovať odbornými znalosťami v niektorých oblastiach,“ píše Autosport.

„Zapojenie Fordu by sa týkalo skôr marketingu a prezentácie značky – automobilka by profitovala zo spojenia s Formulou 1, Red Bull zas zo spojenia s globálnym hráčom, ktorým Ford je.“

„Potenciálne spojenie Red Bull-Ford by zároveň malo jednoznačné dôsledky pre Hondu, ktorá si v poslednom období užíva vo Formule 1 veľký úspech,“ dodáva britský magazín lakonicky.

Súvisiace články