logo F1online.sk

Leclerc si nemyslí, že výmena na poste šéfa tímu spomalí Ferrari

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2022

Mattia Binotto má pred sebou posledné dni “v úrade”. Už čoskoro by ho mal nahradiť nový šéf tímu a ak máme veriť zákulisným informáciám, ktoré sa tento rok prekvapivo často napĺňajú, tak sa ním stane Frédéric Vasseur. Charles Leclerc verí, že táto výmena predbehne hladko a Scuderia po nej nespraví krok vzad, ako to býva po takej veľkej zmene vo vedení.

Kultúra rotujúcich dverí vo Ferrari zostáva zachovaná. Taliansky tím sa chystá na to, že od roku 2014 bude vítať vo svojej továrni už piateho šéfa, ktorý zrejme so sebou prinesie nové nápady, nový prístup, novú filozofiu a azda aj nových ľudí.

To bude mať dopad na celý tím ako aj Charlesa Leclerca, ktorý sa mal na piatkovom odovzdávaní cien FIA v Bologni zamyslieť nad tým, či tento dopad bude pozitívny alebo negatívny. “Pravdupovediac neviem, pretože ja osobne som ešte nezažil výmenu šéfa tímu, keď som zaň jazdil.”

“Pravdepodobne si to vyžiada istý čas, kým sa šéf tímu zoznámi s týmto systémom, pretože Ferrari je obrovská stajňa. Ale verím, že ak sa to urobí správne, tak sa to neodrazí negatívne na trati. Som si istý, že táto výmena prebehne hladko,” hovorí optimisticky naladený Monačan.

A možno je to aj škoda, že Mattia Binotto musí odísť práve teraz, veď v priebehu dvoch rokov spravila Scuderia pod jeho vedením obrovský pokrok. Za to mu musí byť vďačná celá továreň a ďakuje mu aj Charles Leclerc.

Na tlačovej konferencii aj prezradil, ako sa dozvedel o Binottovom odchode. “Mattia mi zavolal, aby mi oznámil, že končí. Rešpektujem jeho rozhodnutie a môžem mu len ďakovať. Už od samého začiatku vo mňa veril a ponúkol mi veľmi, veľmi dlhé predĺženie kontraktu.”

“Bol súčasťou tímu dlhé roky pred tým, než sa stal jeho šéfom, a pričinil sa o úspechy stajne,” uvedomuje si druhý muž tohtoročného šampionátu. “Želám mu to najlepšie. Teraz je na nás, aby sme sa koncentrovali na budúcnosť, prijali správne rozhodnutia, aby sme o rok boli o čosi väčším súperom Red Bullu.”

Ako bude vyzerať budúcnosť? Najlepšie by sme asi spravili, keby sme sa na to spýtali Frédérica Vasseura, ktorého už zahraničné zdroje usádzajú v novej kancelárii. A zrejme ani Charlesovi Leclercovi by jeho príchod neprekážal, keďže podľa vlastných slov má s Vasseurom nadštandardné vzťahy.

“Ferrari sa veľmi líši od ostatných tímov. Ja môžem komentovať len moje skúsenosti s Fredom, ktoré boli dobré,” hodnotí Charles Leclerc. “S Fredom som pracoval už v juniorských sériách, kde vo mňa veril. Vždy som mal s ním dobrý vzťah. Samozrejme, toto by nemalo mať vplyv na ďalšie rozhodnutia.

“Vždy bol veľmi priamočiary, veľmi úprimný a toto je vec, ktorá sa mi na Fredovi páči,” pokračoval mladík, ktorý štartoval svoju kariéru aj v tíme ART, ktorého spoluzakladateľom bol Frédéric Vasseur spolu s Nicolasom Todtom, Leclercovým manažérom. “Či to bude on alebo nie, to neviem. Azda sa to dozvieme v priebehu najbližších mesiacov.”

Leclerc napokon zdôraznil, že nebude vedeniu Ferrari radiť, koho by malo posadiť na pozíciu šéfa tímu. Jeho miesto je inde. “Nie, to nebudem komentovať. A nie je na mne, aby som o tom rozhodol. John (Elkann) a Benedetto (Vigna) sú tí, kto o tom rozhodne. My sa len spolu s tímom koncentrujeme na našu prácu na simulátore, aby sme o rok mali čo najlepší monopost. Rozhodnutie je však na nich.”