logo F1online.sk

Haas nepredáme Andrettimu a ani nikomu inému, dušuje sa Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 12. 2022

Nebolo tomu tak dávno, čo mal americký celok existenčné problémy a majiteľ Gene Haas bol otvorený jeho predaju. Dnes je však všetkému inak. Formula 1 sa teší oveľa väčšej popularite než pred niekoľkými rokmi a vlastník stajne preto tím, ktorý považuje v súčasnosti za „horúcu nehnuteľnosť“, nehodlá prenechať Michaelovi Andrettimu a ani žiadnemu inému záujemcovi.

Michael Andretti, syn majstra sveta z roku 1978 Maria Andrettiho, sa už dlhšie obdobie pokúša vstúpiť do kráľovnej motoršportu. Keďže však vedenie najvyššej motoristickej súťaže rozšíreniu súťaže veľmi naklonené nie je, Američan začal poškuľovať po jedenom z už existujúcich tímov – konkrétne po Haase. No nech sa majiteľa tímu Geneho Haasa pokúšal presvedčiť hneď niekoľkokrát, aby mu stajňu predal, neuspel.

Steiner priznáva, že Haas bol v istom momente na predaj, no ponuka už dávno nie je na stole.

„Nie, a to odvtedy, čo sa tímy F1 stali horúcimi nehnuteľnosťami,“ povedal Günther Steiner v podcaste Beyond the Grid. „Je pravdepodobné, že ak by ste sa ho toto opýtali [Geneho Haasa] v roku 2019 alebo 2020, keď vypukla pandémia, možno by odpovedal inak.“

„V roku 2020 však nikto nechcel kúpiť tím. Všetci záujemcovi prišli až potom. Viete, vždy je to ten istý starý známy príbeh. Keď je všetko dobré, tak má každý skvelé nápady. Podstatné je to, že vtedy, keď Gene začal v roku 2014 investovať do tímu a následne sme v roku 2016 začali pretekať, tímy F1 neboli horúcimi nehnuteľnosťami,“ poznamenal 57-ročný Tirolčan.

„V roku 2017 alebo 2018 ste si mohli kúpiť tím za jednu libru a nikto ho nekúpil. Dnes všetci kričia že chcú tím, ale to preto, lebo teraz majú tímy veľkú hodnotu. Keby ste teraz mohli získať náš tím za jednu libru, myslím si, že by ste našli milióny kupcov, ale keď sa nad tým tak zamyslíte, tak pred piatimi rokmi by ste nenašli nikoho, kto by ho kúpil. Svet sa zmenil. Otázka znie. Predal by [Gene Haas] tím teraz? Nie,“ uzavrel Steiner.

Súvisiace články