logo F1online.sk

Häkkinen: Nemyslím si, že Leclerc zohral nejakú úlohu pri Binottovom odchode

Charles Leclerc a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 12. 2022

Mika Häkkinen, dvojnásobný majster sveta z rokov 1998 a 1999, nesúhlasí s tvrdeniami, že s odchodom Mattiu Binotta z Ferrari má niečo dočinenia jeden z pilotov Scuderie, konkrétne Charles Leclerc, ktorý vraj so svojím nadriadeným dlhodobo nevychádzal. Fín sa domnieva, že nezáleží na tom, či s niekým sympatizujete alebo nie, dôležité je to, či je daná osoba oddaná, inteligentná či šikovná – a Binotto podľa neho všetky uvedené atribúty spĺňal.

Binotto, ktorý v tíme z Maranella strávil dovedna 28 rokov, opúšťa Scuderiu aj napriek tomu, že oproti minulým ročníkom dosiahlo Ferrari značný výkonnostný progres. Po tom, čo Talian zo svojej funkcie rezignoval, sa začalo okamžite špekulovať, či v tom nebodaj nezohral úlohu Charles Leclerc. Ten ale krátko po oznámení Binottovho konca zverejnil na sociálnej sieti Instagram príspevok, kde sa rodákovi z Lausanne poďakoval a uviedol, že k nemu vždy prechovával úctu a rešpekt.

Häkkinen si nemyslí, že by novopečený vicemajster sveta loboval za Binottov odchod.

„Neviem o tom,“ uviedol Häkkinen pre Sky. „ Keď som pretekal, tak som bol toho názoru, že nezáleží na tom, či sa vám niekto páči alebo nie, dôležité je, či je dobrý, oddaný, inteligentný a šikovný – to je to, na čom záleží.“

„Nezáleží na tom, či sa vám niekto páči, podstatné je, či neprekáža vášmu úspechu. S tímom musíte spolupracovať, musíte rešpektovať ľudí, ich vedomosti a oddanosť športu. Pochybujem, že je na tom niečo pravdy,“ poznamenal 54-ročný Fín, ktorý narážal na mediálne špekulácie.

V súčasnosti je azda najväčším favoritom na pozíciu šéfa tímu Ferrari Frédéric Vasseur. Häkkinen si ale myslí, že ním aj naďalej mal zostať Mattia Binotto. Zároveň prízvukuje, že stajňa nikdy nie je vedená len jedným človekom.

„Je to veľmi smutné, myslím si, že Binotto je veľká osobnosť a skvelý chlap. Formula 1 je veľmi komplikovaný šport. Na vedenie tímu, na dosiahnutie úspechu sú potrební traja alebo štyria mimoriadne talentovaní ľudia. Tím nemôže viesť len jeden muž alebo žena. Vyžaduje si to množstvo jednotlivcov – rôzne charaktery, rôzne talenty, ktoré dokážu priniesť niečo viac a prispieť k úspechu tímu,“ dodal Häkkinen.

Súvisiace články