logo F1online.sk

Chceš, aby som to zopakoval? Verstappen vysvetľuje nervozitu vo vysielačke

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala16. 8. 2020

Zo strany Maxa Verstappena sme veľa žartíkov počas pretekov v Barcelone nepočuli. Mladý Holanďan bol potom, čo v prvej zákrute predbehol Valtteriho Bottasa, poriadne nervózny. Na Lewisa Hamiltona sa už nedoťahoval a vrásky na čele mu robili pneumatiky.

Na začiatku držal s britským pretekárom na čele krok, ale jazda v závese použitým softom z kvalifikácie neprospela. Hamilton sa začal vzďaľovať a Verstappenovo manko narástlo na osem sekúnd.

Verstappen chcel jedno. Nové pneumatiky. “Chceš, aby som to zopakoval? Tieto po****** pneumatiky sú hotové!” vybuchol vo vysielačke pár kôl potom, čo sa sťažoval na zadnú časť auta a prejazdy siedmou zákrutou.

Red Bullu ale šlo o jedno: aby sa Verstappen vrátil na trať pred Racing Pointmi na štvrtom a piatom mieste. Preto Holanďana nechával vpredu dlhšie, ako by si on bol želal. “Strácam tu toľko času. Koho zaujíma, či sa dostanú dopredu, keď som jasne rýchlejší…”

Nakoniec sa Verstappen vytúženej zastávky dočkal. Krátko potom, čo sa vrátil na trať, dostal ďalšie informácie o Lewisovi Hamiltonovi. Inžinier mu pripomenul, že undercut na Hamiltona nemá šancu, a že si má strážiť svoje pneumatiky. “Čo keby sme sa sústredili na naše preteky a nie na Lewisove?” zahriakol inžiniera Verstappen.

“Nemohli sme kontrolovať, čo robia. Mohli sme kontrolovať len to, čo robíme my,” vysvetľoval Verstappen svoje vyjadrenia po pretekoch. “Chcel som zájsť do boxov, no oni ma nevolali. Veľmi som sa na tých gumách trápil. V priebehu dvoch kôl som stratil kopu času.”

“Vo vysielačke som už povedal — je mi jedno, že po zastávke budem za Racing Pointmi. Aj tak by som ich poľahky predbehol, keďže sme rýchlejší, a ešte aj na nových gumách. O tom bol ten rozhovor,” priblížil rodák z Hasseltu.

Max Verstappen je aj naďalej druhým mužom šampionátu. Kým on sa vzdialil Valtterimu Bottasovi za ním, Lewis Hamilton tiež natiahol svoj náskok pred Maxom Verstappenom. Medzi dvojicou na čele poradia je 37-bodový rozdiel.

Viac sa ale v Španielsku spraviť nedalo, uvedomuje si Verstappen. “Chvíľu som sa snažil jazdiť za Lewisom, na začiatku ale len manažoval svoje pneumatiky. Ja som sa teda tiež pokúsil z toho vycúvať. Ale potom sa Valtteri vrátil na tretiu priečku, takže som nemohol až tak zaostať. Hneď potom, čo Lewis začal trochu viac tlačiť, som už nedokázal udržiavať takú istú rýchlosť. Ušiel.”

“Odvtedy som sa snažil ísť svoje tempo a vybrať najrýchlejšiu stratégiu, ktorá by ma udržala pred Valtterim. Myslím si, že to dnes celkom dobre zafungovalo. Boli sme s tým spokojní. Opäť sme rozdelili Mercedesy. Nemyslím si, že by sa toho momentálne dalo spraviť viac,” doplnil.

Súvisiace články