logo F1online.sk

Podľa Neweyho Red Bull nebude v roku 2023 meniť koncept

Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2022

Ako budú vyzerať monoposty troch najlepších tímov v roku 2023? Mercedes zostáva pri rôznorodých vyjadreniach svojich šéfov trochu neznámou, no Ferrari i Red Bull prostredníctvom svojich kľúčových persón poodhalili, že žiadnu revolúciu nemáme očakávať.

Ako čoskoro už bývalý šéf Ferrari Mattia Binotto, tak hlavný technický riaditeľ Red Bullu Adrian Newey už médiám potvrdili, že ich budúcoročné monoposty nebudú revolúciou, ale evolúciou tohtoročných konceptov. Beztak, taký Red Bull nemá veľa dôvodov niečo meniť, pretože sedemnásť víťazstiev v jednej sezóne nie je práve dôvod na zmenu.

„Budeme pokračovať vo vývoji nášho konceptu, pretože ho poznáme najlepšie,“ povedal Newey pre Auto Motor und Sport, na ktorý odkazuje portál F1i.com. „Netrúfam si povedať, či naša cesta je tá najlepšia. Je celkom možné, že niekto ďalší príde s lepším nápadom.“

Legendárny dizajnér patril svojho času k najväčším kritikom nových pravidiel. Niet divu, že človeku, ako je on, sa ich reštriktívna povaha vôbec nepozdávala. Akonáhle sa však pustil do práce, svoj názor zmenil. Tieto pravidlá vraj ponúkajú množstvo atraktívnych oblastí, ktoré stoja za preskúmanie a presne to jeho tím aj robí.

Ostatne, to sa ukázalo aj minulú zimu, keď tímy prišli s rôznymi nápadmi a konceptmi, čím celkom pochovali obavy, že všetky nové monoposty budú vyzerať rovnako.

„Znamená to, že nikto z nás nemá úplnú pravdu a určite musí existovať ešte niečo lepšie,“ prehlásil Newey na margo konceptov desiatky tímov. „Veci ako bočnice a krídla nikdy nemôžete odizolovať. Celé to funguje len ako kompletný balík.“

„Bočnica Ferrari by na našom podvozku nefungovala a naopak. Jednotlivé elementy na seba navzájom pôsobia.“

„Ešte nevieme, na čo všetko nakoniec pri vývoji vlastných konceptov narazíme. Niektorý z nich možno má oveľa väčší potenciál vo vývoji, ktorý ešte dnes nie je úplne známy,“ dodal Newey.

Súvisiace články