logo F1online.sk

Verstappen nespomalil Leclerca, aby pomohol Pérezovi: Nebolo by to fér

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2022

Max Verstappen sa v Abú Zabí nešiel zrovna pretrhnúť, aby Sergiovi Pérezovi pomohol získať druhé miesto v Pohári jazdcov. Holanďan vraj ani nesúhlasí s tým, že by bolo v poriadku ho žiadať, aby trochu spomalil Charlesa Leclerca.

Slovami Maxa Verstappena, Sergio Pérez bol takto pred rokom “legendou”, keď v Abú Zabí brzdil Lewisa Hamiltona a v priebehu dvoch kôl ho obral o približne osem sekúnd. A hoci Red Bull po Brazílii zvestoval svetu, že jeho jazdci si vyčistili vzduch a naďalej žijú v harmónii, Verstappenovi sa v nedeľu nechcelo podobne “legendárne” pomôcť tímovému kolegovi.

Na Holanďanovu obranu však treba povedať, že tím ho o nič také ani nepožiadal, a on sám sa dobrovoľne nenúkal. Pérez síce túto tému otváral, ale Red Bull jeho požiadavkám nevyhovel. Leclerc by vraj získal DRS a vďaka nemu by sa ľahšie ubránil pred Mexičanom.

Max Verstappen dostal po pretekoch otázku, či ho tím požiadal o blokovanie Charlesa Leclerca. “Nie, nepožiadal. Ale na druhej strane je to veľmi ťažké rozhodnutie. Nechcete skončiť v… Samozrejme, môžete ho blokovať, ale je to férové pretekanie? Podľa mňa to nie je zrovna najkrajší spôsob, ako ukončiť sezónu.”

Teória je pekná: Max Verstappen by spomalil a Charlesa Leclerca brzdil najmä v technickom treťom sektore. Následne by trochu pridal, aby sa udržal vpredu aj v dvoch DRS zónach, a celé toto cvičenie opakoval, až kým by sa Pérez nedotiahol. V tej chvíli by Verstappenovi stačilo sa vzdialiť. Pérez na čerstvejších pneumatikách a s jasnou rýchlostnou výhodou by s Leclercom nemusel mať väčší problém.

Nakoniec mu chýbalo 1,3 sekundy. Drahocenný čas stratil pri súboji s Lewisom Hamiltonom a nečakane aj za Pierreom Gaslym, ktorý bojoval s Alexom Albonom o trináste miesto. Francúz zdržal Péreza, keď sa pokúsil o útok na Williams v šiestej a siedmej zákrute, na čo pilot Red Bullu reagoval divokou gestikuláciou.

Aj preto na Leclerca nestačil. “Vyzeralo to, že Checo sa naňho doťahuje dosť rýchlo, aby sa pokúsil o manéver, ale nakoniec stratil dosť času pri tom chaose medzi Pierreom a Alexom. Áno, tam stratil dosť času, sledoval som to na obrazovke.”

Zlomový bol podľa Verstappena prostredný stint. V ňom mal Pérez zatlačiť viac, keďže vedel, že pôjde na dve zastávky. O to sa však Mexičan aj snažil, preto žiadal tím, aby jeho kolega vpredu trochu pridal.

“Degradácia stredne tvrdej zmesi bola pomerne vysoká. Keď to však hodnotíme spätne, myslím si, že v tom druhom stinte sme azda pre Checa mohli zatlačiť viac,” uvažuje Verstappen. “Ale to sa teraz ľahko povie. Vtedy sme si mysleli, že s pneumatikami musíme byť opatrnejší. Máme za sebou veľa skvelých víkendov, ale aj po skvelých víkendoch sa viete niečo naučiť.”

Súvisiace články