logo F1online.sk

Neohrozený Hamilton vyhral v Španielsku, Verstappen rozdelil Mercedesy

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 8. 2020

Španielska Barcelona a hlavne vysoké teploty naháňali v sobotu Mercedesu strach, ale napokon sa predpovede, že v nedeľu bude kvôli pneumatikám favoritom Max Verstappen, nevyplnili. Lewis Hamilton získal už svoje štvrté víťazstvo v tejto sezóne. Verstappenovi sa podarilo vytrápiť aspoň jeden Mercedes, a tak získal druhé miesto pred Valtterim Bottasom.

Max Verstappen si vybojoval druhú priečku už na štarte. Valtteri Bottas bol v prvej zákrute veľmi opatrný a prepadol sa dokonca až za Lanca Strolla. Po pár kolách sa síce pred Kanaďana dostal, ale to už boli Hamilton s Verstappenom pomerne ďaleko vpredu. Fín sa síce doťahoval, ale jeho súperi mali všetko pokryté.

Max Verstappen na začiatku vyvíjal na Lewisa Hamiltona tlak, v jednej chvíli dokonca skonštatoval, že Hamilton je veľmi pomalý, ale vo zvírenom vzduchu za Mercedesom mu začali odchádzať pneumatiky. Brit si následne vybudoval pohodlný náskok.

Verstappen sa po zastávke, o ktorú žiadal už niekoľko kôl, dostal na trať tesne pred Racing Pointmi na štvrtom a piatom mieste. Odvtedy sa už nedostal s nikým do súboja, keďže Valtteri Bottas po poslednej zastávke v boxoch nedokázal stiahnuť stratu na Verstappena.

Najrýchlejšie kolo zajazdil v úplnom závere Valtteri Bottas. Pred Racing Pointmi mal náskok viac ako jednej minúty, a tak si to Mercedes mohol pohodlne dovoliť. Na stredne tvrdej zmesi zajazdil kolo na úrovni 1:18,183 a pripísal si extra bodík. Valtteri Bottas bol posledným jazdcom, ktorému Lewis Hamilton dnes nenadelil jedno kolo.

Na štvrtej a piatej priečke operovali väčšinu pretekov Racing Pointy. Lance Stroll skúsil dvojzastávkovú stratégiu. V pretekoch zviedli ružové autá niekoľko súbojov vrátane vzájomného. Pár kôl pred koncom dostal Sergio Pérez päťsekundovú penalizáciu za ignorovanie modrých vlajok, čo spečatilo jeho piate miesto.

Šiesty skončil znouzrodený Carlos Sainz, ktorý v závere predbehol Sebastiana Vettela na jednozastávkovej stratégii. Komunikácia medzi Vettelom a tímom opäť nebola optimálna. Vettel nebol spokojný s tým, ako to tím poňal po strategickej stránke. Nakoniec usúdil, že nemá čo stratiť, ak sa pokúsi dôjsť do cieľa na softoch, a vynieslo mu to siedme miesto a titul Jazdec dňa.

Za Sebastianom Vettelom skončil Alex Albon, ktorý zamieril do boxov ako úplne prvý, a tak takmer celé preteky strávil predbiehaním sa s autami zo stredu poľa. V súbojoch stratil veľa času a preto mu napokon zostala len ôsma priečka. Deviate miesto si vybojoval Pierre Gasly na monoposte AlphaTauri a desiatu priečku obsadil Lando Norris.

Kimi Räikkönen dorazil do cieľa na štrnástej priečke za Ricciardom, Kvjatom a Oconom, a stal sa držiteľom rekordu za najvyšší počet odjazdených kilometrov v pretekoch Formuly 1.

Z Veľkej ceny Španielska vypadlo len jedno auto, a teda Ferrari Charlesa Leclerca. Monačanovi sa v dôsledku problému zrazu vypla pohonná jednotka. Snažil sa ju reštartovať, ale nedarilo sa mu to, tak si odopol bezpečnostné pásy. Zrazu mu ale motor naskočil a mohol pokračovať v jazde. Musel ale zájsť do boxov, aby mu mechanici dotiahli uvoľnené bezpečnostné pásy. To sa buď nepodarilo, alebo Ferrari usúdilo, že to už nemá žiadnu cenu; pred príchodom do boxov už bol aj tak posledný s priepastnou stratou, a tak monopost odparkovali.

https://pbs.twimg.com/media/EfjNdieXkAQEv1p?format=jpg&name=medium

Súvisiace články