logo F1online.sk

Sainz: Nový motor, nový život!

Carlos Sainz
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl16. 8. 2020

McLaren sa v Španielsku vrátil s obomi autami do Q3, pričom Carlos Sainz v kvalifikácii prvýkrát v sezóne v suchých podmienkach zdolal svojho mladšieho tímového kolegu. Oranžové monoposty obsadia štvrtý rad na štartovom rošte a sú v dobrej pozícii, aby po sérii nie úplne vydarených víkendov opäť bodovali.

Po veľmi dlhej dobe sme mohli vidieť na tvári Carlosa Sainza úsmev. Tím sa problémy s prehrievaním jeho monopostu rozhodol vyriešiť výmenou pohonnej jednotky. Už časy v treťom tréningu naznačovali, že práve v motore bola príčina problému. „Nový motor, nový život! Konečne sme prišli na to, v čom bol problém. Úprimne, s pôvodným motorom som nebol spokojný či už po stránke výkonu alebo spoľahlivosti. Po sobote som oveľa spokojnejší,“ usmieval sa Carlos Sainz, ktorý sa v Q1 i Q2 pomerne s prehľadom vyhol riziku eliminácie. Možno škoda, že po jeho veľmi vydarenom prvom kole v Q1, keď na najlepší čas strácal len 0,4 sekundy, sa tím nerozhodol pošetriť jednu sadu pneumatík a nenechal ho v garáži. Sainz totiž aj napriek veľmi komfortnej pozícii vyšiel na trať a aj keď svoje kolo v polovici „zabalil,“ tak s prehľadom postúpil.

Z tohto dôvodu mal v Q3 len jednu sadu čerstvých pneumatík, čo je vždy zradné. „Posledné kolo nebolo perfektné. Ak by som v treťom sektore nestratil čas oproti svojmu osobnému maximu z kvalifikácie, možno by som bol šiesty pred Albonom. Celkovo to však bola pozitívna sobota pre celý tím. V prvom a druhom sektore som mohol tlačiť až na limit, no v poslednom ma trápila zadná časť auta,“ vyhlásil Carlos Sainz, ktorý odštartuje siedmy a v pretekoch si trúfa aj na Racing Pointy. „Racing Pointy sú v pretekoch trochu viac zraniteľné než v kvalifikácii. Dnes boli mimo náš dosah, no s dobrým štartom a dobrou stratégiou na nich môžeme vytvoriť tlak. Na druhej strane, Renaulty vyzerajú výborne z pohľadu dlhých jázd, takže bude zložité udržať ich za sebou. Sme v dobrej pozícii, teším sa na preteky, ktoré budú náročné z dôvodu vysokých teplôt.“

Lando Norris mohol byť v prvom rade spokojný, že sa dostal do Q3. Medzi ním a jedenástym Sebastianom Vettelom boli v Q2 len dve tisíciny sekundy! Zvlášť na tomto okruhu, kde sa ťažko predbieha, je každá získaná pozícia na štarte vítaným plus.

Pre Norrisa je dôležité, že v Q3 tesne zdolal Charlesa Leclerca a oba McLareny tak budú štartovať pred Ferrari. „Sme radi, že štartujeme pred Ferrari, ktoré je určite rýchlejšie než my. Nebola to zlá kvalifikácia, ale stále tam vidím priestor na zlepšenie. V poslednom kole som stratil čas kvôli prebrzdeniu v desiatej zákrute, čo ma stálo možno celú desatinu a niekoľko pozícií. Som z toho trochu sklamaný, na druhej strane sa teším, že sme obaja postúpili do Q3,“ vyhlásil Lando Norris.

Aj z pohľadu štartu je zrejme dobré, že McLareny štartujú spolu v jednom rade. Práve siedma a ôsma pozícia bola pre britskú stajňu typickou počas uplynulej sezóny, keď bol McLaren jasnou štvrtou silou v šampionáte konštruktérov. „Počas víkendu som sa na trati necítil úplne ideálne, no v sobotu sme urobili správne kroky, vďaka čomu som mohol viac tlačiť a auto sa lepšie riadilo. Úprimne, pred sobotou sme veľa neočakávali, no podarilo sa nám odomknúť potenciál auta. Som trochu šokovaný, že Renaulty sú za nami, pretože v piatok vyzerali veľmi rýchle. Každopádne, nič nie je vyhrané. V nedeľu nás čakajú dlhé a náročné preteky,“ doplnil mladý Brit, ktorý v tejto sezóne ani raz nechýbal v Q3.

Ešte po piatku sa zdalo, že pre tím z Wokingu to bude veľmi náročný víkend, no kvalifikácia ukázala, že vo Wokingu zrejme našli lepšie nastavenie svojho auta. „Pred sobotou sme urobili určité zmeny na nastavení áut, a okamžite sme boli konkurencieschopnejší. Výborná práca celého tímu, oboch jazdcov a našich kolegov z Renaultu za správnu analýzu počas noci a prevedenie do praxe v sobotu ráno. Siedme a ôsme miesto sú výborné štartové pozície a tešíme sa na preteky, v ktorých môžeme získať dobré body. Bude to však ťažké. Konkurencia v strede poľa je veľmi silná a pri očakávaných vysokých teplotách môžeme opäť predpokladať rýchlu degradáciu pneumatík. Čaká nás zaujímavá nedeľa,“ povedal šéf McLarenu Andreas Seidl.