logo F1online.sk

Norris: Auto bolo na pocit príšerné, no dopadlo to dobre

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl13. 11. 2022

Misia splnená – tak Andreas Seidl označil počínanie McLarenu v sobotňajšom šprinte. Britský tím dosiahol zrejme svoje maximum a dokonca o dva body stiahol stratu na Alpine.

Lando Norris sa ešte v piatok usmieval, no v sobotu bolo z jeho výrazu tváre opäť poznať, že sa ešte nezotavil zo zdravotných problémov. Brazílsky víkend začal s podozrením na otravu jedlom a rozhodne ešte nie je stopercentný.

„Necítil som sa dobre. K tomu bolo teplo a táto trať je ťažká. Napriek tomu to bol dobrý šprint. Získal som dva body, čo je rozhodne lepšie než nič,“ povedal Lando Norris, ktorý do šprintu štartoval štvrtý, no nemal žiadnu šancu proti rýchlejším monopostom.

„Nemal som na nich nárok. Naším hlavným cieľom bolo dostať sa cez Magnussena, čo sa mi podarilo. Auto bolo na pocit príšerné, no to platilo asi pre všetkých. Trápil som sa s nedostatkom gripu na horúcej trati,“ pokračoval britský mladík, ktorý skončil v šprinte siedmy. Do pretekov vyštartuje vďaka penalizácii Carlosa Sainza zo šiestej priečky.

Pri sobotnom debakli Alpinu sa McLarenu otvára šanca v bitke o štvrté miesto v Pohári konštruktérov. „V nedeľu od nás neočakávam oveľa viac ako v šprinte. Bolo by však skvelé získať dvojité body. Daniel sa v šprinte posunul nahor a ak by sme boli v pretekoch obaja v TOP10, mohol by to byť pre nás fakt vydarený deň,“ uzavrel.

Daniel Ricciardo do šprintu štartoval štrnásty, na trati získal tri pozície k dobru. Do pretekov teda odštartuje tesne spoza TOP10, a práve body sú jeho hlavným cieľom. „Šprint bol zábavný, čo však platilo pre celé štartové pole. Teším sa z niektorých mojich manévrov, no niektoré ma mrzia, pretože som si pri nich mohol počínať lepšie. Budem na seba kritický, vyhodnotím si to a v nedeľu chcem byť lepší.“

Skúsený Austrálčan by akýmkoľvek bodovým ziskom mohol pomôcť svojmu tímu v tesnej bitke v Pohári konštruktérov. „Stále je tu nejaká rýchlosť, ktorú by sme mohli do štartu pretekov nájsť. S autom sa už nedá veľa robiť, no vždy tu niečo je, napríklad nastavenie predného krídla. Verím, že ešte niečo nájdeme, deviaty Sebastian Vettel by mohol byť naším cieľom.“

V McLarene si pred šprintom zadefinovali jasné ciele. „Misia splnená! Mali sme dva ciele – s Landom sme sa chceli dostať na najlepšiu pozíciu mimo troch top tímov. Tie sú momentálne výrazne rýchlejšie než my, a nezostáva nám nič iné, ako sa pokúsiť byť aspoň najlepší spomedzi ostatných. S Danielom sme sa chceli posunúť dopredu, čo sa podarilo. Tešíme sa, ako to dopadlo, naviac sme získali dva body,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.