logo F1online.sk

Prvý tréning: Prvú trojku delí 0,008 sekundy, na čele Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 11. 2022

Výsledky úvodného tréningu na VC Sao Paula nám sľubujú veľmi zaujímavú kvalifikáciu. Jazdcov na čele delili tisícinky sekundy a keďže medzi tréningom a kvalifikáciou majú tímy k dispozícii len 2,5 hodiny, rozostupy by mohli zostať zachované o čosi vernejšie ako obyčajne. Na základe dát, ktoré máme k dispozícii, by si to mali rozdať Red Bully a Ferrari.

Najrýchlejším mužom na trati bol Sergio Pérez, ktorý nastavil latku na 1:11,853. Charles Leclerc bol od neho len o štyri tisícinky sekundy pomalší, pričom Max Verstappen stratil ďalších 0,004 sekundy.

Holanďan sa však istotne môže zlepšiť, keďže celý prvý tréning sa sťažoval na nedotáčavosť svojho auta. Problémy vraj nemal len v rýchlej šiestej a siedmej zákrute, čo je náznakom toho, že problémy s balansom auta zrejme nespôsobovala aerodynamika, ale mechanické nastavenia.

Tretí Carlos Sainz nabral už o niečo väčšiu stratu, a síce 0,186 sekundy. Španiel v prvom tréningu nasadil nový spaľovací motor a v nedeľu príde o päť pozícií na štartovom rošte, a tak bude preňho kvalifikácia veľmi dôležitá.

Mercedesy sa dnes dosť vytrápili. Lewis Hamilton síce nakoniec zaostal za Sainzom len o jednu jedinú tisícinu, ale len ťažko hľadal správne nastavenia monopostu. Zadná časť mu podľa vlastných slov lietala. Chýbajúci grip sa inžinieri pokúsili nahradiť výmenou klapky zadného krídla. Špecifikácia na vyšší prítlak následne Britovi umožnila poskočiť na konečné piate miesto, no v pretekoch ho bude stáť rýchlosť na rovinkách. Za ním skončil George Russell.

S Brazíliou sa chce príjemne rozlúčiť Sebastian Vettel na siedmom mieste, ktorého nasledoval jeho krajan Mick Schumacher, Fín Valtteri Bottas a do prvej desiatky sa ešte vošiel Pierre Gasly.

Jedenásty Fernando Alonso zajazdil svoj najlepší čas na stredne tvrdej zmesi, rovnako ako Esteban Ocon, Lando Norris, Júki Cunoda a posledný Daniel Ricciardo.

Lance Stroll mal počas tréningu problémy s technikou, Lando Norris menil nastavenia predného zavesenia a uprostred jázd mal zavadzať Carlosovi Sainzovi. Charles Leclerc sa zas posťažoval na blokovanie Lancea Strolla. Žiadne vyšetrovanie však nebolo spustené.

Prezraďme ešte, že v kvalifikácii by mohlo zapršať!

Image