logo F1online.sk

Španielska pole position pre Hamiltona, Vettel opäť vypadol v Q2

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 8. 2020

Mercedes opäť raz deklasoval konkurenciu. V kvalifikácii na VC Španielska to bolo medzi Lewisom Hamiltonom a Valtterim Bottasom veľmi tesné, nakoniec rozhodlo menej ako šesť stotín sekundy, ale náskok pred zvyškom sveta zostáva stále gigantický. Tretie miesto si vybojoval Max Verstappen, ktorý stratil až sedem desatín.

Mercedesy sa suverénnym spôsobom doviezli až do finálnej časti kvalifikácie. Po úvodnom kole mal navrch Lewis Hamilton, no v prvých dvoch sektoroch bol lepší Valtteri Bottas. Fín stratil v poslednom sektore 0,173 sekundy, čakalo sa teda, že druhý pokus bude mať lepší.

Hamiltonovi sa úplne posledné kolo vôbec nepodarilo. Bottas však svoju šancu nevyužil. Po prvých dvoch sektoroch bol priebežne prvý s rezervou šiestich stotín sekundy, no opäť všetko premárnil vo finále. Fín chce staviť na štart, do prvej zákruty je to poriadne ďaleko.

Za tretím Maxom Verstappenom, ktorý je už na svoju pozíciu zvyknutý, skončil už zdravý Sergio Pérez. Pérezovi bude v nedeľu kryť chrbát Lance Stroll na piatej priečke.

Alex Albon opäť raz stratil na svojho kolegu. Tentoraz to bolo neuveriteľných sedem desatín sekundy, no McLareny a Ferrari to nevyužili, a tak Albonovi pripadla šiesta priečka.

Za ním vyštartujú McLareny. Zo siedmeho miesta Carlos Sainz, ktorý dnes dostal novú pohonnú jednotku, a z ôsmeho Lando Norris. Tím z Wokingu však môže byť s postupom do Q3 spokojný.

Do Q3 by veľmi rád postúpil aj Sebastian Vettel, ktorému sa to opäť raz nepodarilo, a ktorého kolega to opäť dokázal. V závere Q2 však rozhodovali tisícinky sekundy. Vettelovi ušiel postup aj napriek novému šasi o 0,002 sekundy a deviate miesto o päť tisícin.

Do prvej desiatky sa ešte dostal Pierre Gasly. Práve Gasly v Q2 odsunul Sebastiana Vettela na jedenáste miesto.

Z Q1 sa konečne podarilo postúpiť aspoň jednej Alfe Romeo. Zvládol to Kimi Räikkönen, a v druhej časti vytiahol dostatočne dobré kolo na to, aby predbehol dokonca aj Estebana Ocona.

Do pretekov vyštartuje prvá desiatka na mäkkej zmesi. V Q2 sa tímy ani o nič iné nepokúšali.

https://pbs.twimg.com/media/Efd4in_WoAAYZ8X?format=jpg&name=medium

Súvisiace články