logo F1online.sk

Sen o Formule 1 sa mi už zrejme nesplní, priznáva smutne Švarcman

Robert Švarcman
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2022

Jeden z nedocenených juniorských talentov? Testovací pilot Ferrari Robert Švarcman má za sebou viac ako pozoruhodnú juniorskú kariéru, aj keď mu v zbierke chýba ten najdôležitejší juniorský titul vo Formule 2. Rusko-izraelský pretekár strávil túto sezónu ako testovací pilot Ferrari s „malou dušičkou“, že možno si nájde miesto pre rok 2023. Nestalo sa a rodák z Tel Avivu teraz smutne priznáva, že tento sen sa mu už asi nesplní.

Vo svojej prvej sezóne v európskej Formule 3 skončil tretí, pričom pred ním sa umiestnili už iba skúsenejší Mick Schumacher a Dan Ticktum. Potom ako nováčik vybojoval titul vo Formule 3 a  nakoniec skončil vo Formule 2 najprv celkovo štvrtý a potom druhý.

Švarcman sa veľmi dobre pozná napríklad s takým Kuan-jü Čouom, s ktorým sa v rámci jedného šampionátu stretol hneď päťkrát a štyrikrát ho dokázal v celkovom hodnotení poraziť. Len veľmi tesne mu podľahol v roku 2015 v talianskej Formule 4.

Číňan k postupu do F1 nepotreboval získať titul vo Formule 2, no Švarcmanovi prehra v roku 2020 s Mickom Schumacherom (nemecký mladík bol v F2 druhý rok, kým Robert nováčik) a hlavne o rok neskôr s Oscarom Piastrim zrejme definitívne zlomila väz. V tomto roku sa neobjavil prakticky v žiadnej prestupovej špekulácií a na jazdeckom trhu oň nebol záujem. Šanca, že sa to v roku 2023 zmení, je prakticky mizivá a uvedomuje si to aj sám Švarcman.

„Úprimne povedané, bol to ťažký rok,“ priznal v rozhovore pre Motorsport Week. „Nanešťastie som nemal možnosť pretekať, čo je pre každého jazdca vždy veľká vec. Zatiaľ neviem, čo prinesie budúcnosť, ale dostať sa do Formuly 1 je nesmierne ťažké a náročné.“

„Vždy som na to tlačil a pracoval naozaj tvrdo bez ohľadu na sen alebo cieľ menom Formula 1. Podarí sa to? To neviem povedať. Súdim však, že zrejme nie. Z toho som, samozrejme, veľmi smutný, pretože som tvrdo pracoval, stále som veril a tlačil na to, ale nakoniec sa to z rôznych dôvodov nepodarilo,“ dodal Švarcman.

Sám trochu skromne priznáva, že „v rokoch 2020 a 2021 som si mohol počínať lepšie a dosiahnuť lepšie výsledky, čo by mi zrejme viac pomohlo, no stále nie je úplne isté, že by som sa tam aj za takých okolností dostal.“

Prečo však ten pesimizmus? Veď taký Nyck de Vries sa tam nakoniec dostane a za AlphaTauri nastúpi prvýkrát až ako 28-ročný. Svoj titul vo Formule 2 pritom získal „až“ na tretí pokus ako 24-ročný, kým Robert má momentálne 23 rokov.

„Úprimne, Nyckovi sa to podarilo po troch rokoch, počas ktorých pretekal a popravde, rešpektujem ho a je talentovaný, no okolnosti sa preňho zišli úplne dokonale. On odviedol dobrú prácu a ponúknutú príležitosť využil. Mal jeden výstrel a trafil do čierneho,“ hovorí Švarcman.

„Budem mať takú možnosť ja? Ktovie. Strácať čas mimo kokpitu a čakať na zázrak… Nevidím to ako veľmi logické. V každom prípade však po všetkej tejto práci chcem v budúcom roku pretekať, pretože mi to chýba. Ešte neviem kde, ale máme na stole nejaké možnosti a nakoniec vyberieme tú najlepšiu,“ dodal.