logo F1online.sk

Švarcman: Mohol som byť rovnako rýchly ako chlapci vpredu

Robert Švarcman
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 10. 2022

Mnohé tímy si v tomto roku odložili povinnosť nasadiť vo voľnom tréningu nováčika až na samotný záver sezóny. Patrí medzi nich aj Ferrari, ktoré v Austine prvýkrát v rámci súťažného víkendu posadilo do auta Roberta Švarcmana. Šestnáste miesto na prvý pohľad nikoho neohúri, ale treba pamätať na to, že títo chlapci majú za úlohu v prvom rade nerozbiť auto.

Užitočná lekcia a rozhodne žiadny trapas. Švarcman vystúpil z auta po dvadsiatich kolách v Austine spokojný. Ciele stanovené pred jeho premiérou sa vraj podarilo dosiahnuť.

„Bolo to ťažké a úžasné zároveň, samozrejme, už som nejaký čas nejazdil a väčšina mojej práce je na simulátore,“ povedal Švarcman, ktorý si čas od času zatestuje so starším monopostom Ferrari. „Vaše telo zabudne na tie pocity z riadenia skutočného auta, ako napríklad hrbole alebo preťaženie v zákrutách.“

„Trať je náročná, je hrboľatá a je tu veterno, na čo si treba istý čas zvykať. Mojím jediným cieľom bolo neustále napredovať, ísť krok po kroku, neurobiť chyby a odviesť to, čo odo mňa Ferrari žiadalo. To sa aj podarilo,“ dodal Švarcman.

Ten momentálne neašpiruje na žiadnu pretekársku sedačku vo Formule 1 a nefiguroval ani v žiadnych prestupových špekuláciách. Počas svojej juniorskej kariéry však vďaka výsledkom dokázal nazbierať toľko bodov, že by superlicenciu dostal možno aj trikrát. Takisto na seba upozornil v minuloročných posezónnych testoch v Abú Zabí, keď bol s Haasom o tri desatiny sekundy rýchlejší než Nikita Mazepin. Robert pritom vtedy sedel v monoposte amerického tímu prvýkrát v živote.

Šéf Ferrari Mattia Binotto svojho zverenca taktiež vychvaľuje a Švarcman pri svojej premiére v rámci súťažného víkendu obsadil v prvom americkom voľnom tréningu šestnáste miesto s dvojsekundovou stratou na Carlosa Sainza.

„Bohužiaľ, musel som prerušiť svoje posledné kolo. Mohol z toho teda byť lepší čas,“ hovorí Švarcman. „S každým kolom som však bol o takmer pol sekundy rýchlejší, takže som sa stále zlepšoval.“

„Cítim, že keby som mal ešte pár kôl, možno až desať, mohol som byť veľmi blízko chlapcom vpredu. Je to veľmi dobrá skúsenosť, bohužiaľ však aj veľmi krátka. Absolvoval som iba šesť rýchlych kôl, ale každé sa počíta a skúsenosti sú pre mňa veľmi dôležité,“ povedal rusko-izraelský pretekár.

Dokázať to bude môcť už o necelý mesiac v Abú Zabí, keď sa v rámci prvého tréningu opäť objaví v kokpite Ferrari.