logo F1online.sk

Hamilton chce s Bradom Pittom ohúriť: Lepší pretekársky film ešte nevyrobili

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2022

Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton pred pár mesiacmi oznámil, že spolu s Applom chystá ďalší film z prostredia Formuly 1. Počas víkendu v Austine sa o ňom intenzívne hovorilo, keďže na miesto dorazili viaceré osobnosti, ktoré za ním stoja. Otázkam sa nevyhol ani Lewis Hamilton, ktorý je zároveň jeho producentom. Sebavedomo vyhlásil, že nová snímka bude predstavovať to najlepšie, čo filmársky priemysel kedy stvoril, keď sa rozhodol natočiť film zo sveta motoršportu.

Na Veľkú cenu USA zavítalo niekoľko zvučných mien. Najväčší záujem bol o hereckú hviezdu Hamiltonovho filmu Brada Pitta, no v Austine nebol sám, kto bude mať prsty v celovečernom snímku. Nasať atmosféru pretekov F1 prišiel aj režisér Joseph Kosinski a producent Jerry Bruckenheimer, ktorí nedávno pracovali na kinohite Top Gun: Maverick. Dvojička tentoraz spojí sily aj s Lewisom Hamiltonom.

Ako ste si mohli všimnúť pri odmávaní šachovnicovej vlajky, na okruhu nechýbal ani Tim Cook, výkonný riaditeľ Applu, ktorý bude celovečerný film distribuovať.

Samotný producent filmu Lewis Hamilton zatiaľ srší pozitivitou a z celého projektu je nadšený. „Je neuveriteľné, akú zostavu sme dokázali dať dokopy. Tento víkend je tu Tim Cook, je mi cťou, že je tu s nami. On a jeho tím významne podporili môj dokument a aj tomuto filmu dali zelenú. Taktiež tu máme legendu Brada (Pitta), ďalej Jerryho (Bruckenheimera), ktorý je skutočne neuveriteľnou legendou originálneho Top Gunu, a Joea (Kosinskeho, pozn. red.), ktorý je nesmierne talentovaný.

Tieto mená podľa Hamiltona sľubujú skvelé výsledky. Som naozaj nadšený. Vkladám do toho veľké nádeje. Viem, že natočíme najlepší pretekársky film, aký kedy vznikol aj po vizuálnej stránke, a budeme pracovať aj na tom, aby sme sa dotkli sŕdc všetkých našich fanúšikov,“ povedal neskromne 37-ročný Brit.

Tímy štartového poľa sa tento víkend stretli s niektorými kľúčovými postavami, ktoré stoja za celým snímkom. Šéfa McLarenu Andreasa Seidla film na prvý pohľad zaujal. „Predstavili nám projekt a znie to očividne veľmi, veľmi zaujímavo a vzrušujúco. Bude trochu na štýl Top Gunu, čo bude skvelé pre Formulu 1, pre fanúšikov, pre šport aj pre tímy, keďže sa na ňom budeme spolupodieľať. Teším sa na tento projekt, v prvom rade na to, ako bude v budúcom roku prichádzať k životu, a potom, ako si ho neskôr pozriem.“  

Podľa Frédérica Vasseura z Alfy Romeo má projekt potenciál zvýšiť popularitu Formuly 1 a pritiahnuť k nej nových fanúšikov tak, ako to dokázal Netflix so sériou Drive to Survive. „Mohol by to byť obrovský krok vpred pre F1 vo všeobecnosti, ako to bolo pred pár rokmi v prípade Netflixu,“ uviedol.

Na bossa Haasu Günthera Steinera zas zapôsobili technológie a špeciálne efekty, ktoré budú použité pri natáčaní filmu. Šéfovia tímov dostali cez víkend aj malú ochutnávku toho, ako dokonale dokážu tvorcovia spojiť zábery z reálneho sveta s CGI. „Použili ich na Mavericka, nevedel som, že také niečo existuje. Takže si myslím, že na vytvorenie niečoho takéhoto sú momentálne tí najpovolanejší.

Ako povedal Fred, pre Formulu 1 je to to najlepšie. Keď robíte takéto veci s ľudmi tohto kalibru, je to veľmi dobré. Nevidím žiadne negatíva, len samé pozitíva,“ dodal svojrázny Tirolčan.

Natáčanie bude prebiehať v druhej polovici roka 2023, nie však v hollywoodskych štúdiách, ale priamo na okruhoch F1, a to počas súťažných víkendov. Načasovanie naznačuje, že veľmi dôležitú úlohu by v scenári mohla zohrávať novembrová Veľká cena Las Vegas.