logo F1online.sk

Úvodný tréning v Austine patril Sainzovi, Aston Martin prekvapil

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2022

Po návrate do texaskej metropoly Austinu sa najviac darilo Carlosovi Sainzovi, ktorý v prvom tréningu dokázal zajazdiť najrýchlejší čas z celého štartového poľa. Španiel nastavil latku na úrovni 1:36,857, čím Maxa Verstappena odsunul len na druhé a Lewisa Hamiltona na tretie miesto.

Carlos Sainz bol síce v prvom tréningu najrýchlejší, no padok očakáva, že Scuderia pole position nezíska. Predpovedá sa, že taliansky tím nasadí nové komponenty pohonných jednotiek a v nedeľu príde o minimálne päť priečok.

V piatok však k tejto výmene nedošlo, podľa správ z pitlane Scuderia nechcela komplikovať už dosť náročný piatkový program. Namiesto Charlesa Leclerca totiž v monoposte sedel Robert Švarcman, navyše v druhom tréningu budeme testovať pneumatiky Pirelli na rok 2023.

Scuderia chce výmenou pohonnej jednotky preveriť, či sa jej podarilo odstrániť problémy so spoľahlivosťou, ktoré trápili taliansku stajňu napríklad v Španielsku či Rakúsku. Nazbierané dáta budú mať veľmi veľkú hodnotu s ohľadom na rok 2023.

Max Verstappen sa dnes veľmi rýchlo ujal vedenia. Dlho nikto nedokázal prekonať jeho čas. Niekoľkým jazdcom sa to podarilo až o pár desiatok minút, keď už trať bola do veľkej miery čistá a lepšie pogumovaná. Maxa Verstappena však ešte čakala kvalifikačná simulácia, v ktorej zajazdil fialový prostredný sektor. Tak či onak, nakoniec zaostal o dve desatiny. V závere tréningu sa navyše sťažoval na prednú časť auta, keďže nemala žiadnu priľnavosť.

Lewis Hamilton a George Russell obsadili tretiu a siedmu priečku. Mercedes v úvode vytiahol mrežu s aerodynamickými senzormi, s ktorou jazdil Lewis Hamilton, a preveroval nové komponenty na monoposte. Na hodnotenie, či zafungovali, si ešte budeme musieť počkať.

V úvodnom tréningu príjemne prekvapil Aston Martin. Pred tým, ako sa Sebastian Vettel začal venovať pretekovým simuláciám, bol na druhej priečke. Nakoniec spadol na desiate miesto, no jeho tímový kolega Lance Stroll skončil štvrtý.

Verstappenov kolega Sergio Pérez dostal v piatok inú špecifikáciu zadného krídla. Nevedno, či to bolo spôsobené touto verziou na väčší prítlak, ale Mexičan stratil na kolegu štyri desatiny a tri pozície.

Pérez okrem toho nasadil nový spaľovací motor, čo znamená, že v nedeľu príde o päť miest. Rovnaký osud čaká Kuan-jü Čoua.

Fernando Alonso berie šieste miesto, za ôsmym Pierreom Gaslym skončili ešte Lando Norris a spomínaný Sebastian Vettel.

Prvý tréning prerušila jedna červená vlajka. Antonio Giovinazzi dnes odjazdil len štyri kolá, keďže v tom poslednom stratil kontrolu nad svojím autom v šiestej zákrute a skončil v bariére. Od nej sa síce dokázal odlepiť a vrátil sa do boxov, no prehrial spojku a na trati sa už neukázal. Haas bude musieť zrejme vymeniť prevodovku.

Štvorica nováčikov obsadila šestnáste až devätnáste miesto. Najviac sa darilo Robertovi Švarcmanovi vo Ferrari, ktorého nasledovali Alex Palou na McLarene, Théo Pourchaire v Alfe Romeo a Sargeant s Williamsom. Giovinazzi nestihol zajazdiť konkurencieschopný čas.

https://pbs.twimg.com/media/FfnmbSMX0AA4lDZ?format=jpg&name=medium